"Malého diabla" Mikitu ocenili deväť ráz

Stan Mikita, Peter Šťastný a Pavol Demitra. Toto trio slovenských hokejistov získalo do včerajšieho večera prestížne ocenenia NHL na tradičných slávnostiach bezprostredne po skončení sezóny.

Stanislav Gvoth, rodák zo Sokola, dedinky, ktorá odpočíva pod hladinou Liptovskej Mary, preslávil v NHL seba, rodisko i krajinu, v ktorej sa narodil, pod priezviskom Mikita. Sotvakto z dnešnej či budúcich generácií slovenských hokejistov prekoná zbierku jeho trofejí. Je v nej deväť prestížnych ocenení: štyri razy získal Art Ross Trophy pre najproduktívnejšie hráča (v rokoch 1964, 1965, 1967, 1968), dva razy Hart Memorial Trophy pre najužitočnejšieho hráča (1967, 1968), dva razy Lady Byng Trophy (1967, 1968) pre najslušnejšieho hráča a raz Lester B. Pearson Trophy (1976) pre najútočnejšieho hráča.

Keď Mikita, ktorý nevynikal fyzickými parametrami, začínal kariéru v NHL, patril k najvylučovanejším hokejistom.

"Bol som surovým hráčom? Musím, povedať, že svojho času som bol, nebolo veľa treba, aby ma niekto vyprovokoval k odvetnému úderu. V zápale boja som bol hrubý, niekedy až surový," píše v autobiografii Hrám, aby som vyhral. V prvých ôsmich sezónach strávil 755 minút na trestnej lavici - čo predstavuje dvanásť zápasov. V sezóne 1964/1965 patril so 154 minútami k najtrestanejším hráčom. Aj preto dostal prezývku Le Petit Diable - malý diabol, skrátene DP. Neskôr si však uvedomil, že ani jedna hokejka nie je taká dlhá, že by mohla strieľať góly z trestnej lavice - a prišiel prerod zo zurvalca na džentlmena, čo si všimli aj vyhlasovatelia ankiet. V roku 1967 stál Mikita na pódiu trikrát v parádnej kombinácii: stal sa najproduktívnejším, najužitočnejším a najslušnejším hráčom.

"Takmer som padol z nôh, keď vyslovili moje meno. V rýchlosti som nevedel, čo poviem, " spomína Mikita. Ale vynašiel sa: "Je to tak, ako povedala moja žena, než som vstúpil do tejto miestnosti - toto všetko nie je zlé pre malého DP," predniesol. V tej sezóne mal na konte dvanásť trestných minút.

Džentlmenom sa stal aj hráč s rovnakými iniciálkami - Pavol Demitra však na torontskej slávnosti v roku 2000 chýbal -skrat nastal v komunikácii s klubom, ktorý mu nezabezpečil letenky.

PAVOL KOMÁR

obsah | svět - svet