Slovensko obmedzí mierové misie

Slovensko udrží počet vojakov v mierových misiách, zníži však počet miest, kde pôsobia.

Do konca roka stiahneme vojakov z Východného Timoru a Eritrey. Slovenskí vojaci by mali odísť aj z Cypru, kde by naše miesta mali obsadiť Česi.

Zatiaľ sa však nerozhodlo, ktorú zo zvyšných misií Slovensko posilní. Podľa ministra obrany Ivana Šimka sa chceme sústreďovať na tie misie, ktoré z hľadiska našich zahraničnopolitických a bezpečnostných záujmov považujeme za významnejšie. Celkovo je vonku do 850 vojakov.

Striedanie letcov v misii SFOR

Slávnostný nástup pri príležitosti striedania osadenstva mierovej misie SFOR pôsobiacej v Bosne a Hercegovine sa konal včera v areáli 3. leteckej základne (3. lz) Prešov-Nižná Šebastová. V dňoch 27. augusta až 2. septembra sa postupne vystrieda 19 príslušníkov tejto základne, ktorí na mieste určenia disponujú aj jedným modernizovaným vrtuľníkom Mi-17. Na základni v Bugojne slúži dovedna 21 vojakov z Prešova, dvaja z novej zostavy už sú v novom pôsobisku.

Išlo o druhé striedanie misie, do ktorej príslušníci 3. lz nastúpili prvýkrát v druhej polovici augusta 2002. V Bugojne sú zaradení do 1. samostatnej vrtuľníkovej jednotky pod holandským velením ako prvá jednotka Vzdušných síl Ozbrojených síl SR pod velením niektorej z členských krajín Severoatlantickej aliancie.

NÁRODNÁ OBRODA

obsah | svět - svet