Maďarsko má obavy z SNS

Maďarsko má obavy z účasti SNS v novej slovenskej vláde. Maďarská ministerka zahraničných vercí Kinga Gönczová po rokovaní so slovenským šéfom diplomacie Jánom Kubišom upozornila, že koaličný partner Smeru pred voľbami používal protimaďarské výroky a požiadala slovenskú vládu, aby sa od nich v budúcnosti dištancovala.

Priamo SNS však Gönczová nezmienila. "Jedna z koaličných strán pred voľbami, ale aj po voľbách, mala veľmi vážne protimaďarské výstupy aj výstupy proti cudzincom," povedala Gönczová. Pripomenula tiež obdobie vlády Vladimíra Mečiara z rokov 1994-1998, ktorá podľa nej robila kroky "veľmi nevýhodné pre Maďarov". Mečiarova ĽS-HZDS je ďalším členom vládnej koalície.

Kubiš tvrdil, že slovenská vláda praktickými krokmi čoskoro dokáže, že má záujem o dobré vzťahy. Pripomenul, že jeho prvá návšteva smerovala práve do Budapešti, čo sa dá chápať aj ako gesto.

Obaja ministri hovorili aj o incidente s maďarskými turistickými sprievodcami, ktorých nedávno v Bratislave predviedli na políciu, pretože nemali na sprevádzanie oprávnenie. Venovali sa aj rokovaniam o priehrade Gabčíkovo.

ČTK

obsah | svět - svet