Divoký den českého lyžování

Česká lyžařka Kateřina Neumannová se opět vrátila na vítěznou vlnu. Ve švédském městě Umea dnes vyhrála běh na 10 kilometrů klasickou technikou a v této sezoně Světového poháru vystoupila na nejvyšší stupeň už počtvrté. Rychle tak dala zapomenout na nevydařený závod v Oberstdorfu, kde před týdnem kvůli špatně namazaným lyžím vzdala skiatlon.

V Umee načala Neumannová druhou desítku triumfů ve Světovém poháru. Matka sedmiměsíční dcery Lucie se opět představila v brilantní formě, vedla od prvního mezičasu a v cíli měla náskok 15 sekund před druhou Hilde Pedersenovou. Třetí skončila další Norka Marit Björgenová, která za Neumannovou zaostala o 23 sekund.

Životní závod zaběhla ve Švédsku Kamila Rajdlová, která čtrnáctým místem dosáhla svého maxima ve Světovém poháru a poprvé v letošní sezoně bodovala. Jejím nejlepším výsledkem dosud byla patnáctá pozice ve sprintu v Novém Městě před třemi lety, na delších tratích byla nejlépe dvacátá. Na Neumannovou ztratila pětadvacetiletá závodnice necelou minutu a půl.

Rajdlová si připsala mimo jiné cenný skalp Estonky Kristiny Šmigunové, která doběhla až osmnáctá a přišla o vedení ve Světovém poháru. Do čela průběžného pořadí se díky čtvrtému místu vyhoupla Italka Gabriella Paruzziová.

Bauer přišel o vítězství těsně před cílem

Neuvěřitelný závěr mohli diváci vidět v závodu mužů na 15 kilometrů klasickou technikou. Jako první dorazil do cíle Lukáš Bauer. Po několika minutách byl ale diskvalifikován, protože zhruba 150 metrů před cílem vběhl do špatného koridoru. Vítězem se tak stal domácí Mathias Fredriksson, který dosáhl o osm sekund pomalejšího času než Bauer.

Bauer mohl napodobit necelé tři hodiny starý triumf Kateřiny Neumannové a navázat na loňské premiérové prvenství v Novém Městě na Moravě. Na stupně vítězů ho však nevrátil ani protest české výpravy. "Lukáš je pro nás ale morální vítěz," řekl reprezentační trenér Květoslav Žalčík.

"Argumentovali jsme tím, že se Lukáš neuchýlil od koridoru o patnáct metrů, což je limit. A také tím, že jeho manévr neovlivnil výsledek, protože měl náskok dvacet sekund a vyhrál o osm," vysvětlil kouč. I když se prý snažil při jednání použít ostré lokty, zástupci FIS se odmítli o změně výsledků bavit.

Bauer doplatil na přílišnou euforii, protože s vědomím výrazného náskoku začal mávat divákům. Když zjistil svou chybu, o kus se vrátil, ale podle rozhodčích tím porušení pravidel nenapravil. "Jsem blbej. Byla to moje chyba," řekl Bauer, který se o diskvalifikaci dozvěděl deset minut po doběhu. "Ale už v cílové rovině jsem tušil, že měl disknou," přiznal.

Na nepřehlednost cílové rovinky na fotbalovém stadionu Umey si stěžovali i další běžci. Diskvalifikací na ni však doplatili jen Bauer a Rus Ivan Alypov.

"Těsně před cedulí označující koridor stála kamera švédské televize, ale beru to na sebe. Už jsem přemýšlel nad jinými věcmi, život jde dál, příští týden v Oslu se jede padesát kilometrů volně. Doufám, že forma vydrží a třeba to druhé vítězství získám tam," nezoufal Bauer.

Mrzelo ho hlavně, že propásl šanci stanout na nejvyšším stupni ve stejný den jako Neumannová. "Štve mě to kvůli všem lidem z týmu i z lyžování. To tu nikdy nebylo," dodal.

(r)

obsah | svět - svet