Česko se v Londýně představilo knedlíky i pivem

Pivem, knedlíky a škodovkou se v sobotu na britském ministerstvu zahraničí představila Česká republika jako nově přistupující země Evropské unie.

Dveře dokořán otevřelo ministerstvo zahraničí, aby umožnilo setkání mezi Londýňany a zástupci nově přistupujících zemí Evropské unie. Britové podle svého zvyku trpělivě postávali ve frontě, aby si mohli nabrat letáky o českých lázních, ochutnat slovenské halušky nebo české knedlíky a pivo a prohlédnout si druhé nejoblíbenější auto na britském trhu - mladoboleslavskou škodovku.

Naučná stezka vedoucí sály ministerstva návštěvníky poučila, že kontaktní čočky jsou vynálezem českého vědce, že o poznání radioaktivity se výrazně zasloužila polská vědkyně, že pod konstrukcí prvního padáku je slovenské jméno. Nechyběl ani obchodní ředitel firmy Remoska Ivo Svoboda, který na přípravě českého perníku návštěvníkům odhaloval taje české remosky, která má polovinu svého odbytu právě v ostrovním království. Po novém výrobku z Opavy, keksech Milena's Moravian Crunchies se na stánku jen zaprášilo.

Ve vznešeném Lokarnském konferenčním sále se konala ochutnávka vína, která jen navnadila mlsné jazyky před jídelnou, kde se tentokrát místo obvyklé vybrané krmě podávalo díky jedné české a jedné slovenské londýnské restauraci vepřo knedlo zelo, halušky, segedínský guláš, fašírka, české koláčky a bryndzová rolka.

MF DNES

obsah | svět - svet