V Česku by měly přistávat tajné lety CIA

Česká republika je mezi státy, které zmínila nová zpráva Rady Evropy o údajných tajných letech americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) s mimosoudně zadržovanými osobami podezřelými z terorismu. Ze zprávy, která má být zveřejněna dnes odpoledne v Paříži, citoval americký deník The New York Times.

Mise CIA, které v rámci boje proti terorismu spočívaly v odvlečení podezřelých osob k výslechu do jiné země, začínaly na letištích v Německu, Ázerbájdžánu, Španělsku a Turecku, tvrdí zpráva. "Letiště v České republice, Řecku, Irsku a Itálii byla použita k dočerpání pohonných hmot," uvedl list.

Podezřelé osoby byly zadrženy v Bosně a Hercegovině, Itálii, Makedonii a Švédsku. Byly dopraveny k výslechům nebo dalšímu převozu do Polska, Rumunska, Egypta, Jordánska, Maroka, Afghánistánu, Pákistánu a Uzbekistánu, uvedli autoři zprávy.

Informaci, že na českém území i v jiných státech přistály pod zástěrkou civilního letu letouny CIA se zajatci, již dříve přinesla opakovaně Amnesty International (AI), naposledy v dubnu. Podezřívá vládu, že nad těmito praktikami zavírala oči. AI požádala o stanovisko českou vládu, která se obrátila na ministerstva vnitra a obrany. Ta o takových přeletech nevědí, v tomto duchu ministerstva nedávno odpověděla úřadu vlády i AI.

V dopise od ministra vnitra Františka Bublana se podle AI píše, že policie neměla podezření na případné nezákonné omezování svobody lidí v letadlech s mezipřistáním v ČR. Pokud by takovou událost zjistila, policie by zasáhla, napsal Bublan organizaci AI.

Ještě před AI o tajných letech CIA spekulovala média, ale všechny evropské země podíl na podobných letech popřely. Rada Evropy vytvořila k prověření podezření zvláštní vyšetřující tým v čele se švýcarským politikem Dickem Martym. Ten dnes ve 13:00 SELČ má na tiskové konferenci seznámit se zprávou, kterou bude 27. června projednávat parlamentní shromáždění RE ve štrasburském sídle této evropské organizace.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | svět - svet