Ostatky československých letců pochovány v Nizozemsku

Ostatky šesti letců československé posádky bombardovacího letounu Vickers Wellington, sestřeleného v roce 1942, byly v pondělí pochovány na vojenském hřbitově v nizozemském Bergen-op-Zoom.

Hroby posádky sestřeleného bombardéru československé 311. letky britského královského letectva (RAF) na bergenském hřbitově již existovaly. Ale teprve loni, při stavebních pracích, byly ostatky letců nelezeny.

Uložení do společného hrobu se odehrálo dnes, na výroční den sestřelení bombardéru, vracejícího se před 63 lety z náletu na Německo. Jak ČTK sdělila Tereza Štefková z českého velvyslanectví v Haagu, ceremonie se zúčastnili také představitelé Slovenska, nizozemské armády, letectva a britské komise pro válečné hroby.

Velvyslanec Petr Kubernát při této příležitosti poděkoval zástupcům institucí, které se zabývají vyhledáváním a identifikací ostatků a dlouhodobou péčí o hroby čs. letců RAF v Nizozemsku. Na území Nizozemska je na 17 vojenských či civilních hřbitovech pohřbeno více než 50 československých vojáků, z toho 37 letců RAF.

(r)

obsah | svět - svet