Mladík zdolal La Manche jako první Čech pod deset hodin

Osmnáctiletý plavec David Čech z Opavy překonal v sobotu kanál La Manche, k čemuž potřeboval čas 9:45 h. Jako první domácí sportovec tak zdolal hranici deseti hodin. Nejmladší český pokořitel úžiny mezi Anglií a Francií navíc nejlepším časem letošního roku dokázal z tabulek vymazat 16 let starý výkon Lídy Jelínkové z Pardubic.

Z Anglie vyrazil student opavského gymnázia brzy ráno, těsně před čtvrtou hodinou vlezl do vody ze Shakespearovy pláže mezi Doverem a Folkestone. Na skaliska u francouzských břehů si tak po 44 kilometrů dlouhé plavbě sáhl krátce před druhou odpoledne. Odtud hned vyrazil lodí zpátky na britské ostrovy, kde se na svůj výkon připravoval od konce července.

Po tréninku ve studené vodě byl připraven na chlad kanálu, navíc měl i potřebnou dávku štěstí. Nesetkal se s nepříjemnými medúzami a nezabrzdila jej ani nucená přestávka kvůli rušné námořní dopravě. Podmínky pro vytvoření rekordu přesto nebyly ideální. Moře nebylo zcela klidné a příliv byl stále ještě poměrně vysoký.

Přestože jej zprvu potrápily vysoké vlny, ve vodě o teplotě 16 stupňů se člen juniorské reprezentace v dálkovém plavání cítil skvěle. Značně mu pomohla přítomnost slovenského trenéra Zoltána Makaie i svého otce, kteří jej z doprovodné lodě povzbuzovali a podávali mu občerstvení. Na úspěchu se podílel i zkušený lodivod Brickell, díky němuž se mladík vyhnul silným proudům v závěru plavby. Přesto musel ve vodě zdolat o 11 kilometrů víc, než je nejkratší vzdálenost mezi břehy kanálu.

(wil), PRÁVO

obsah | svět - svet