Krásne a bohaté Slovenky

Slovenské dievčatá sú vraj jedny z najkrajších žien na svete. Zrejme preto sú často žiadané vo svetovom modelingu. Na tie najlepšie čaká rozprávkový život a zmluvy na lukratívne čiastky. Hoci mená väčšiny slovenských krások pôsobiacich na svetových mólach v našich končinách veľa nepovedia, v zahraničí sú často považované za bohyne.

Bábiky už neletia: "Na Slovensku majú ľudia zafixované ako topmodelky Adrianu Sklenaříkovú, Claudiu Schifferovú, Lindu Evangelista. Tieto ženy sú však už minulosťou, na módne móla prichádzajú nové tváre. Už nie je záujem o bábikovské typy, ich výraz je oveľa civilnejší, kladie sa dôraz na prirodzenú prezentáciu. Takmer všetky súčasné supermodelky pochádzajú z východnej Európy. V kurze sú Rumunka Lavinia Birladeanu, Ruska Irina Bondarenko, Litovčanka Carmen Kass, Juhoslovanka Nataša Vojnovič, Češka Karolína Kurková a Slovenka Kristína Chrasteková," vymenúva nové hviezdy Saša Jány, riaditeľ agentúry Elite Bratislava a Elite Praha. Najvychytenejšie módne prehliadky sa začínajú v New Yorku, pokračujú v Miláne a Paríži. "Keď Kristína Chrasteková otvárala prehliadku Prady v Miláne, vedelo sa, že dostane exkluzívne kampane. Po prehliadkach sa totiž rozdeľujú medzi najúspešnejšie modelky kampane a editoriály. Prehliadkové týždne sú najnáročnejšou súčasťou modelingu. Dievčatá sa musia zúčastniť na mnohých castingoch, fittingoch - skúšok oblečenia a samotných prehliadok," vysvetľuje Jány. Zaujímavé je, že dobré modelky dostanú zaplatené aj fittingy. Vychytená modelka môže zarobiť vo veľkej kampani 30 000 až 70 000 dolárov, za deň fotenia do katalógov zinkasujú štyri- až desaťtisíc dolárov, pričom takéto fotenie trvá aj tri dni. Vďaka týždňu predvádzania pret-`a-porter môže narásť konto modelky o ďalších štyridsaťtisíc dolárov. Dobré zárobky ponúka aj ázijský trh, ale ten je známy aj vysokým tempom práce.

Otázka šťastia: "Slovenky sa dokážu vo svetovom modelingu presadiť nielen vďaka kráse, ale aj charizme," tvrdí modelingový expert agentúry Forza Miro Šimonič, ktorý má na krásne dievčatá čuch. "Napríklad Adrianu Sklenaříkovú objavili v pražskom obchodnom dome, keď si kupovala plavky. Je to otázka šťastia. Keď modelingový expert uvidí budúcu topmodelku, hneď na prvý pohľad mu musí byť jasné, že ,she is the one'", objasňuje princíp hľadania modeliek.

Presadiť sa vo svetovom modelingu, znamená aj dostať sa k peniazom, o ktorých sa rovesníčkam modeliek ani nesníva. "Žiadané modelky inkasujú za jednu módnu prehliadku od 10 000 do 20 000 dolárov, topmodelky od 20 000 dolárov vyššie. Za účinkovanie v reklamných spotoch sa platí oveľa viac - okolo dvoch až štyroch miliónov dolárov," približuje rozprávkové sumy Šimonič. Kontrakty modeliek s firmami a spoločnosťami uzatvára buď modelingová agentúra, alebo ich agenti. Tá sa s klientom baví o peniazoch a modelke potom oznámi už konečný verdikt. "Záleží na nej, či ponuku prijme alebo nie. Napríklad Sklenaříková pracuje pre agentúru Next, ktorá je v tejto brandži považovaná za drahú. Modelky, ktoré pre ňu pracujú, zarábajú dosť veľké peniaze," tvrdí Miro Šimonič, ktorý sa v tejto oblasti pohybuje už niekoľko rokov.

Martina Valková: Šimonič sa o 21-ročnej dievčine vyjadruje ako o stelesnenej dokonalosti. "Má jedinečnú tvár, ktorá sa nedá prirovnať k žiadnej inej modelke." Po prvý raz sa s ňou stretol pred štyrmi rokmi. "Bolo to na odporúčanie Ivany Christovej. V tom čase robila recepčnú. Prišla za mnou, či chcem kávu. Hneď som vedel, že to je žena, ktorá má pred sebou veľkú kariéru," povedal nám Miro. Keď za ním neskôr prišla do agentúry, vyčítal jej zopár nedostatkov. "Bola príliš vymaľovaná. Veľmi rýchlo však pochopila, že niekedy menej býva viac. Ale je normálne, že mladé dievčatá si často myslia, že keď majú na tvári hŕbu šminiek, sú krajšie," tvrdí Šimonič. Martina začala vo svetovom modelingu aktívne pracovať pred dvomi rokmi. Dnes je jej domovom Paríž, kde má vlastný byt. Vo vrecku má kontrakty s firmami, ako sú Christian Dior, kde jej pery zdobili reklamu na rúž, Shiseido, Cerutti či Givenchy. Za nafotenie kampane pre poslednú menovanú značku dostala údajne 800 000 frankov, čo je asi 5 miliónov korún. Pritom jej začiatky neboli jednoduché - ťažko si zvykala na veľký svet. "Dostala ponuku na kampaň, ktorú predtým robila Cindy Crawfordová.

Išlo o 70 000 dolárov. Martina vycestovala na fotenie, ale hneď sa vrátila domov. Až neskôr pochopila, že má pred sebou závratnú kariéru. Do konca života by ľutovala, keby sa nedala na dráhu modelky." Petra Rybárová: Má dvadsať rokov, žije v Paríži, v brandži je považovaná za nový "zázrak" a občas si ju pletú s Pavlinou Porizkovou, Češkou, ktorá sa ako topmodelka, ale aj ako herečka presadila najmä na americkom kontinente. Petriným pôvodným zámerom bolo stať sa finalistkou súťaže krásy Miss Slovensko. Prišla na výberové konanie, ale neuspela. "Nevyhovovala kritériám na súťaž miss, ale bolo na prvý pohľad jasné, že jej budúcnosť je v modelingu," hovorí Miro. Dnes pracuje pre značky Gucci a Yves-Saint Laurent. "Je obľúbenkyňou Toma Forda, šéfdizajnéra týchto dvoch firiem. Robila aj pre Gaultiera, nafotila titulky pre magazíny Vogue a Bazaar." Jej cena je dosť vysoká - za predvádzanie na prehliadke zarobí približne 20 000 dolárov.

Viera Schottertová: Keď v roku 1997 vyhrala súťaž Elite Model Look, mala len štrnásť rokov. Odborníci ju označili za nový objav a ich proroctvá sa splnili. Jej práca sa krútila najmä okolo Viedne, Londýna, Paríža, za posledných šesť rokov sa objavila v reklamných kampaniach značiek Armani, Rimmel, Chanel, Levi's. Ešte pred dosiahnutím plnoletosti mala na konte niekoľko miliónov korún. V šestnástich sa zoznámila s majiteľom diskotéky vo Viedni Alexandrom Donsesom, otehotnela a narodil sa im syn Lorenio. Spoločný domov našli v meste valčíkov, Viera odtiaľ cestovala za prácou do iných európskych metropol. Pred časom sa odsťahovala do New Yorku. Vzala so sebou len syna, s manželom sa rozvádza.

Ivona Hlavatá-Bruun: Topmodelka sa na svetových mólach presadila spolu so svojou sestrou Martinou. Ivona Hlavatá sa vydala za dánskeho dizajnéra a v krajine svojho manžela našla nový domov. Martina Hlavatá zostala žiť v New Yorku. Obidve sestry sú úspešné a pracujú pre najlepšie značky. Robili kampaň na dekoratívnu kozmetiku Max Factor. Alena Martanovičová: Pre 18-ročnú Alenu bol rok 2000 mimoriadne úspešný - na celosvetovom finále Elite Model Look obsadila skvelé druhé miesto. To jej pomohlo získať kampane značiek Wella, Renault či Palmers, nafotila editoriály pre magazíny Elle, Cosmopolitan, Marie Claire, Vogue a prestížny kalendár FAM s novými topmodelkami. Stavili na ňu aj módni návrhári Thierry Mugler, Gianfranco Ferré či značka Strenesse. Popri kariére modelky Alena úspešne zvláda i štúdium na strednej škole a priateľa Šarkana, moderátora a hudobníka. "Je to veľmi milá baba. So Šarkanom tvoria príjemný pár, dopĺňajú sa. Popri extravagantnom šoumenovi je tichá, jemná, ako nežný kvietok," hovoria v agentúre Elite Model Management.

Linda Nývltová: Vo svete modelingu zabodovala pred štyrmi rokmi, keď zvíťazila na slovenskom finále Elite Model Look a na svetovom obsadila tretie miesto. Linda sa objavila na titulkách Vogue Paris, a dokonca osemkrát zdobila jej tvár titulnú stranu magazínu Elle. Pre časopisy ID, Cosmopolitan a Bazaar nafotila editoriály, stala sa tvárou kampaní Chanel, Panthene, Max Factor. Do osemnástky stihla nafotiť vizuál pre Palmers a stala sa novou tvárou známeho londýnskeho obchodného domu Harrods. Medzi jej posledné práce patrí fotenie kampaní pre kozmetiku Dior a Helena Rubinstein. Absolvovala prehliadky značiek Alberta Feretti, Kenzo, Dior. Novinkou v jej živote je čerstvý, asi trojmesačný vzťah s mladým sympatickým obyčajným chlapcom z Brna a 'diamantový úsmev' vyčarený vďaka piercingu medzi zubami. Natália Zavillová: Pôvabnú 21-ročnú modelku ste mohli vidieť aj u nás v reklame na parfum Lolita Lempicka. Na tri roky sa stala exkluzívne tvárou tejto kampane - takáto práca môže vyniesť modelke 60- až 70-tisíc dolárov. Okrem toho predvádzala pre návrhára Yves-Saint Laurenta a Gaultiera, ktorý si ju vybral aj pre kampaň svojich doplnkov. Fotila editoriály v časopisoch.

Elle, Marie Claire a pre americký Bazaar pózovala svetoznámemu fotografovi Patrickovi Demarchelierovi. Zaskvela sa na titulkách časopisov Femme, Marie Claire, Figaro. V Paríži, kde žije, si našla lásku - kolegu z brandže.

Veronika Ušiaková: Osemnásťročná Košičanka vyhrala národnú súťaž pred tromi rokmi a na svetovom finále sa umiestnila v prvej pätnástke. Z úspechu sa jej hlava nezatočila, naďalej žije v rodnom meste s rodičmi a priateľom. "Snaží sa tajiť, že je zaľúbená, ich vzťah trvá už dlhší čas," prezrádzajú v agentúre. Natrvalo sa odsťahovať do sveta sa jej nechce, na prehliadky Gucci, Valentino, Yves-Saint Laurent či Chanel, na ktorú si ju osobne vybral módny cár Karl Lagerfeld, si preto odskakuje z Košíc. Denná gáža za predvádzanie šiat špičkových módnych návrhárov dosahuje aj 10-tisíc dolárov za deň. Získala kampane na vlasovú kozmetiku Jean Louis David, pre odevy Paoula Franni či firmu Swarovski a nafotila editoriály v časopisoch Glamour, Marie Claire, Vogue, Gracia a Elle.

ĽUDMILA LUKÁČOVÁ, PLUS 7 DNÍ

obsah | svět - svet