Lyžař Koukal se stal mistrem světa

Martin Koukal, hubený mládenec z Vysočiny, už chtěl být v sobotu doma, místo toho ten den ponížil celý svět. Vyhrál lyžařský maraton na 50 kilometrů na mistrovství světa v Itálii. V poválečné historii je to úspěch naprosto výjimečný.

Pravou nohu ještě kopl do cíle, jak je zvyklý z napínavých finišů, kdy se bojuje o centimetry, teprve potom zabrzdil, vyhodil ruce nad hlavu, sundal lyže a obřadně je políbil. Martin Koukal vyhrál lyžařský světový šampionát. Naprostá senzace na závěr. To nikdo nečekal. Padesát kilometrů zaběhl v úžasném čase pod dvě hodiny.

Trenér se rozplakal

Stál v cíli, přes fialové brýle pozoroval svět a cizí trenéři ho plácali po zádech. Užíval si to. Kde jiní padali únavou, on vypadal svěží. Rozdával rozhovory, anglicky i německy. Na krk mu pověsili medaili, zlatou sněhovou vločku, a Koukal se slzami v očích poslouchal českou hymnu. "To je zážitek, který se nedá vylíčit," říkal reprezentační trenér Květoslav Žalčík. Třikrát se dojetím rozplakal. Jednou v konci závodu, kdy tušil, že si Koukal jede pro zlato. "Ještě že jsem měl brýle, aby nebylo vidět, jak jsem ufňukaný," říkal kouč.

Váhání nad startem

Z nepříliš známého sportovce je rázem hrdina. V prosinci může být Koukal jedním z kandidátů na titul Sportovec roku! Při svém čtvrtém maratonu v životě porazil všechny. V bruslařském závodě přitom začínal pomaleji, zprvu necítil, že by měl mít výjimečný den. Ovšem v polovině trati zrychlil a pustil se do famózního závěru. V něm si pohlídal i útok silného švédského trojbloku. Druhý Södergren ztratil 15 vteřin, Brink 45 vteřin a Fredriksson minutu.

"Snil jsem o medaili, ale o zlaté ani náhodou," prohlásil čtyřiadvacetiletý Koukal, expert na krátké sprinty. Už jeho vstup do maratonu překvapil. Vždyť ještě ve středu tvrdil, že by si nechtěl pokazit renomé špatným umístěním. Při šampionátu měl totiž Koukal nejlepší dny kariéry: šestý ve skiatlonu, sedmý se štafetou a nakonec pátý ve sprintu. "Kdybych získal ve sprintu medaili nebo vyloženě propadl, maraton bych nejel. Páté místo mě vyprovokovalo, abych ještě zkusil štěstí. Od medaile jsem byl dvakrát jen krůček," řekl pro ČTK v cíli. Cítil se unavený. Čtvrtý závod během šesti dní, to byl zápřah.

Tempo nastolil Ital Valbusa

Na úvodních mezičasech se Koukal držel v ústraní a trpělivě se střídal s nažhaveným Italem Valbusou, který ho dojel jako blesk. "V půlce nohy povolily, najednou se mi běželo líp." Valbusa na 30. kilometru odpadl, ale Koukal držel famózní tempo, deset kilometrů před cílem už vedl celkově. "To už jsem věřil v medaili." Vyčerpaného Valbusu předběhl i další Čech, šestnáctý Petr Michl.

Koukal přepsal historii

Sluncem zalité údolí Val di Fiemme aplaudovalo prvnímu českému lyžaři, jenž na mistrovství světa vyhrál běžecký závod od roku 1925. Na šampionátu klasiků zvítězil Čech naposledy před 16 lety, kdy v Oberstdorfu slavil skokan Jiří Parma. Poslední mužská běžecká medaile je stará 29 let, tehdy Stanislav Henych získal v maratonu klasickou technikou stříbro. Než si včera muž s číslem 27 šel pro zlato, musel na dopingovou kontrolu a oficiální tiskovou konferenci. Odpoledne se sbalil a vyrazil domů. Rodiče a přátelé mu o půlnoci připravili ohňostroj. Tak slavný návrat ani ve snu nečekal.

JAN PALIČKA

obsah | svět - svet