Zemřel výtvarník Kotík

Po těžké nemoci zemřel v sobotu 23. března v Berlíně jeden z nejznámějších českých umělců žijících v zahraničí, malíř a grafik Jan Kotík, rodák z Turnova. Letos 4. ledna oslavil šestaosmdesáté narozeniny. Patřil k legendám avantgardy - už jako dvacetiletý student vystavoval na chodbě Burianova Déčka v pražském Mozarteu, kde dnes sídlí Galerie Jiří Švestka, která umělce na domácím trhu zastupuje. Za války se stal členem Skupiny 42, seskupení malířů, fotografů, básníků a teoretiků, v roce 1945 vstoupil i do sdružení grafiků Hollar.

Jan Kotík se věnoval také sklu, keramice a průmyslovému designu. V šedesátých letech působil jako redaktor časopisu Tvar a publikoval řadu teoretických studií. Jeho malířské umění se vždy svobodně pohybovalo mezi figurativní tvorbou a abstrakcí. V roce 1970, během pracovního pobytu v západním Berlíně, byl zbaven československého občanství. Zůstal v Německu, kde učil na vysokých výtvarných školách; po roce 1989 se však do lasti pravidelně vracel. Milan Knížák, generální ředitel Nárdní galerie v Praze, pro Právo uvedl:

"Řadu obrazů ze svého díla, které získalo mezinárodní uznání, daroval autor Národní galerii v Praze. Zpráva o Kotíkově smrti přišla ve chvíli, kdy se ve Sbírce moderního a současného umění začaly přípravy k retrospektivě jeho životního díla. Pro české umění jde o nenahraditelnou ztrátu." V roce 1997 byl Jan Kotík oceněn významnou německou cenou Freda Thielera za malbu, spojenou s výstavou ve slavné berlínské galerii Martin Gropius Bau.

(kč), PRÁVO

obsah | svět - svet