Čeští poslanci se snaží přimět Severní Koreu ke spolupráci

Skupina českých poslanců v čele s předsedou Sněmovny Lubomírem Zaorálkem se během návštěvy v komunistické Severní Koreji snaží představitele této země přesvědčit, aby se vrátili k šestistranným jednáním o korejském jaderném programu.

Podle Zaorálka jsou mezinárodní jednání nezbytnou cestou k uklidnění situace a k nalezení řešení. Zaorálek jednal s předsedou severokorejského parlamentu Čche Tche-pokem. Tomu se nelíbí útoky Spojených států na komunistickou KLDR. Podle něj USA svými výroky zemi urážejí a nešetří hrozbami, že vláda v Pchjongjangu bude svržena. Právě proto se země k jednání zatím vracet nechce.

V KLDR, která je označována za jednu z posledních bašt stalinismu, budou poslanci do úterý. Kromě Zaorálka na asijský poloostrov odcestoval i místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS) nebo Michaela Šojdrová z KDU-ČSL.

Otázka jaderné bomby

Severní Korea na sebe poutá pozornost naprostou izolací od zbytku světa a jadernými ambicemi, u nichž se předpokládá, že ji dovedly až k sestrojení jaderné bomby.

Od února KLDR oficiálně tvrdí, že takovou zbraň má. Loni opustila šestistranná jednání o svém jaderném programu. USA daly Pchjongjangu termín do konce letošního června, aby se k šestistranným rozhovorům vrátil.

NOVINKY

obsah | svět - svet