SR otvorí v Šanghaji generálny konzulát

Dohodu o spolupráci podpísali v pondelok predseda Bratislavského samosprávneho kraja Ľubo Roman a zástupca primátora mesta Šanghaj Luo Šičchien. Zaviazali sa ňou k podpore rôznych foriem kooperácie, predovšetkým v ekonomike, obchode, vede a technike, kultúre, vzdelávaní a športe na základe princípu rovnosti a vzájomnej výhodnosti.

Najdiskutovanejšou otázkou je podľa Romana hospodárstvo, za rovnako dôležitú však považujú predstavitelia obidvoch krajín aj výmenu v ostatných oblastiach. Bratislava má napríklad záujem vybudovať hotel pre čínskych turistov a v Šanghaji by mala vzniknúť turistická destinácia pre Slovákov.

K aktuálnym témam patrí tiež spojenie medzi Bratislavou a Šanghajom a účasť SR na svetovej výstave, ktorá sa uskutoční v tomto meste. Ďalším z konkrétnych cieľov je otvorenie generálneho konzulátu SR v Šanghaji k 1. máju budúceho roka, ktoré Ministerstvo zahraničných vecí SR zriaďuje pre posilnenie prítomnosti v tomto regióne. Čínska delegácia dnes navštívila aj ministra hospodárstva Pavla Ruska, ktorý potvrdil záujem SR otvoriť v Šanghaji obchodné zastupiteľstvo. O konkrétnych podmienkach by mal s čínskymi predstaviteľmi rokovať počas jarnej návštevy v tejto krajine. Čínu navštívia tiež sklári z Lednických Rovní, ktorí plánujú spustiť aj v tejto časti sveta výrobu skla a sklených výrobkov. Podnikateľský priestor v Číne je podľa vyjadrení partnerov pre Slovákov otvorený aj v strojárstve, ťažkom priemysle a ďalších odvetviach.

Šanghaj sa stáva popredným podnikateľským centrom východnej Ázie. Predseda BSK považuje Šanghaj za mesto budúcnosti. Svedčí o tom aj 10-percentný ročný prírastok HDP. Nezamestnanosť sa v regióne pohybuje na úrovni päť percent. Počet obyvateľov trvalo žijúcich v meste je viac ako 13 miliónov, ročne ho navštívi 85 miliónov zahraničných návštevníkov.

(r)

obsah | svět - svet