KĽDR vraj nakupovala zbrane aj na Slovensku

Komunistická Severná Kórea nakúpila za posledných päť rokov stíhačky, komponenty do ponoriek a ďalší zbrojársky materiál za 400 mil. USD. Jednou z krajín, z ktorých zbrane pochádzali, bolo aj Slovensko. Vo štvrtok o tom informovalo juhokórejské ministerstvo obrany.

Medzi zakúpenými zbraňami boli okrem stíhačiek MiG a častí ponoriek aj obrnené vozidlá, vrtuľníky, tanky, protilietadlové strely, výbušniny, radarové a komunikačné systémy. Tovar pochádzal podľa Južnej Kórey zo siedmich krajín. Okrem Slovenska bolo do obchodu s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou zapojené aj Rusko, Čína, Nemecko, Rakúsko, Bielorusko a Japonsko.

Ako informuje britský denník Guardian, za rovnaké časové obdobie vyviezla KĽDR zbrane a zbrojársky materiál za 110 mil. USD. Išlo najmä o rakety typu Scud a ich súčiastky a medzi destináciami nechýbali krajiny ako Irak, Irán, Jemen, Pakistan a Sýria.

Severná Kórea sa v apríli rokovaniach s USA a Čínou priznala, že vlastní jadrové zbrane. Augustové šesťstranné rozhovory, na ktorých sa svetové mocnosti pokúšali KĽDR presvedčiť, aby upustila od jadrového programu, sa skončili neúspechom. Severná Kórea ďalšie rokovania odmieta. Začiatkom októbra severokórejské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že krajina vyprodukovala už 8000 vyhorených palivových článkov, ktoré by mohli byť použité na výrobu jadrových bômb.

PRAVDA

obsah | svět - svet