Klaus podle místopředsedy EP o euroústavě lže

Stoprocentně odmítavým postojem českého prezidenta Václava Klause k přijetí evropské ústavy je hluboce znepokojen místopředseda Evropského parlamentu Španěl Roca Vidal-Quadras. "Jeho (Klausovy) argumenty proti ústavě jsou předpojaté, zavádějící i lživé," řekl ve středu novinářům.

Předseda ústavního výboru EP Jo Leinen soudí, že Klaus svým přístupem poškozuje zájmy své země.

"Je pozoruhodné, že Klaus je vůbec jedinou hlavou členského státu Evropské unie ze všech 25, která stojí v tak výrazné opozici. Česká republika je země v srdci Evropy, je v jejím středu a byla by škoda, kdyby se kvůli tomuhle euroskeptikovi a zavádějící kampani dostala do izolace, na periferii evropské politiky," uvedl socialista Leinen.

Úvod ke kritické knize

Klaus počátkem dubna prezentoval v Praze knihu irského ekonoma Anthonyho Coughlana, který odmítá přijetí evropské ústavy jako krok směřující k vytvoření evropského superstátu.

Český prezident ve svém úvodu mj. píše: "Velmi bychom si přáli, aby si tuto analýzu přečetlo co nejvíce občanů naší země a aby se i díky ní ve svých názorech na ústavní smlouvu" opírali o skutečné argumenty a ne o nezodpovědné, cyrilosvobodovské neargumenty." Hrad ale odmítá, že by Klaus svými slovy bojoval proti ústavě samotné.

Podle nedávného průzkumu agentury SC&C více než polovina Čechů, přesně 53,8 procenta, odmítavý názor Klause k evropské ústavě sdílí. "Nejčastěji se k prezidentovi přiklonili lidé, kteří na tuto věc nemají vlastní názor," komentoval výsledky šetření analytik Petr Šmíd.

NOVINKY

obsah | svět - svet