Václav Klaus: ústava EU je prázdná a špatná

Český prezident Václav Klaus označil ústavu Evropské unie za "špatnou a prázdnou". Politici, kteří ji podporují, údajně sledují jen své vlastní kariéry a ne zájmy občanů. Klaus dokument zkritizoval v úterním vydání německého deníku Frankfurter Allgemeine.

"Opravdu se o Evropu strachuji... Bojím se a jsem proti ratifikaci Evropské ústavy," řekl český prezident v rozhovoru. Podle něj je dokument součástí snahy vytvořit ze všech členských zemí jakýsi superstát.

"Ta ústava je tak prázdná a tak špatná, že ti, co ji obhajují, mají více práce než ti, co ji kritizují," pokračoval Klaus. Podotkl, že přínosem EU je beze sporu svobodný pohyb osob, zboží, služeb a myšlenek.

Ohrožení ale podle něj představuje právě idea vybudovat nadnárodní státy pod standartou Bruselu."Rozšíření EU přineslo problémy," konstatuje dále prezident ČR. Podle něj zůstává stále otázkou, jak je řešit.

Na otázku, proč si myslí, že tolik vůdců zemí EU podporuje ústavu odpověděl, že diskusi nad dokumentem kontrolují tzv. proevropané. Ti prý tím sledují svoji další budoucnost uvnitř Unie.

Prezident bude jasně a otevřeně argumentovat

Ani protichůdnost postojů české vlády a českého prezidenta vůči ústavě EU nepovažuje Klaus za problém. "Doufám, že úroveň demokracie v Evropě je dnes tak vysoká, že je možné postavit proti sobě Ano a Ne. Tvrdit předem, že přípustné je pouze Ano, je tragédie dnešní Evropské unie," řekl Klaus. V případě referenda nechce prezident nikomu nic doporučovat. Bude jen "jasně a otevřeně argumentovat".

"Potřebují mezinárodní organizace, jako je EU. Přinášejí pro ně ideální oblast, kde mohou pracovat, dostávat mzdy, budovat kariéry a svou dobrou pověst," říká dále v rozhovoru Klaus. Dodává: "Těm lidem, kteří mají snídani v Benátkách, oběd v Dublinu a večeři ve Stockkolmu, odpovídá pasáž s Kunderovy knihy - pro ně je to ráj, jež musejí hájit. Normální lidi musejí být proti tomu."

Prezident ČR se vyslovit také pro rozšíření Unie. Podle něj je tento krok lepší než prohlubování vazeb mezi současnou 25 států. Turecko, Maroko, Ukrajina, Kazachstán by mohly být členy EU. Metu rozšíření by stanovil na hranicích Ruska. "Rusko je moc veliké. A ani si nemyslím, že by o to Rusové stáli," doplnil.

DPA

obsah | svět - svet