Rusko bude chtít zpět majetek z Československa

Ruská vláda požaduje navrácení majetku, který za carského Ruska i za Sovětského svazu zůstal z různých důvodů v zahraničí. Jeho hodnota údajně přesahuje 400 miliard dolarů. Na soupisu zemí, které by měly něco vracet, je i bývalé Československo.

Podle Vladimira Kožina, šéfa majetkové správy Kremlu, byl již sestaven i seznam všech objektů. Jsou na něm vily, pozemky, paláce či továrny. O jaké objekty by mělo jít v bývalém Československu, ale Kožin nesdělil.

"Jsou to tisíce, desetitisíce metrů čtverečních, obrovské objekty v Německu a zemích bývalé Varšavské smlouvy, například v Československu, Maďarsku, Polsku," řekl pouze.

České straně zatím nikdo žádný oficiální soupis nepředal. "Žádnou oficiální žádost jsme nedostali," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Různé majetkové spory s Ruskem se ale podle něj řeší již od devadesátých let. "Během dvacetiletého pobytu Sovětů tady vznikla řada právně nedotažených věcí. Byl na ně například převeden nějaký majetek, ale bylo to uděláno buď právně nešikovně nebo to bylo mimo veškeré právní limity. Je to opravdu nevyčištěná věc," říká Kolář.

O databázi majetku neví ani ruské velvyslanectví. "Žádný takový oficiální seznam neexistuje," uvedlo ve svém prohlášení. "Tuto problematiku ale chceme společně s českou stranou nějak řešit."

PETRA PROCHÁZKOVÁ, TEREZA ŠUPOVÁ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | svět - svet