Jiří Jarošík se stal hráčem anglického velkoklubu

Fotbalista Jiří Jarošík se stal hráčem londýnského klubu Chelsea. Český reprezentant se zástupci týmu dnes podepsal smlouvu na dva a půl roku do konce června 2007. Potvrdili to hráčovi agenti Pavel Zíka a Viktor Kolář. Do vedoucího týmu anglické ligy Jarošík přestoupil z CSKA Moskva.

Výši odstupného kluby nezveřejnily, podle neoficiálních informací ale mohlo činit přibližně 250 milionů korun. Údajně však není vyloučeno, že by se suma mohla vyšplhat až na deset milionů eur, v přepočtu přes 300 milionů korun.

Podpis pod smlouvou byl po středeční poslední důkladné zdravotní prohlídce již pouhou formalitou, která ukončila dvoudenní intenzivní námluvy bohatého klubu s českým fotbalistou. Okamžitě po stvrzení kontraktu už Jarošík mohl vyběhnout k prvnímu tréninku. Zatím se však nepřipravoval s novými spoluhráči, ale pouze individuálně. Zbytek týmu, v kterém působí půl roku Jarošíkův kolega z reprezentace brankář Petr Čech, si totiž užívá dvoudenního volna po úterním ligovém duelu s Middlesbrough.

V dalším soutěžním duelu v sobotu by nová posila mohla teoreticky nastoupit k premiéře za Chelsea v Anglickém poháru proti týmu Scunthorpe United ze čtvrté divize. Není však ještě jisté, zda se do té doby podaří celý administrativní proces dotáhnout do konce. Z Ruska musí do Anglie dorazit transferová karta, přestup musí být také nahlášen na Evropskou fotbalovou unii (UEFA).

Jarošík se však už nyní raduje z velké chvíle. "Hrát v Anglii byl vždy můj sen a udělám všechno proto, abych se zde prosadil a potvrdil předpoklady, které do mě vkládá trenér Mourinho," řekl fotbalista.

Původně měl do londýnského velkoklubu přijít pouze na půlroční hostování; alespoň se tak zdálo po prvních schůzkách fotbalisty v Londýně. V úterý večer však nabralo jednání nový směr a ve středu dopoledne už bylo zřejmé, že se zrodí jeden z nejdražších přestupů v historii českého fotbalu.

A zkrátka nepřijde ani fotbalista. Sedmadvacetiletý záložník si v novém angažmá výrazně polepší: podle zpráv ze zákulisí se jeho dosavadní příjem zdvojnásobí. V CSKA vydělával údajně kolem 30 milionů korun ročně.

LIDOVKY

obsah | svět - svet