Formule 1 zkusí druhého Čecha, Jaroslava Janiše

Druhý český jezdec ve formuli 1, to zvěstoval titulek u reklamní fotografie, na níž se Jaroslav Janiš stačil převléknout do žluté košile týmu formule 1 Jordan. Ten včera prostřednictvím svého obchodního ředitele Iana Phillipse oznámil v Praze, že Janiše, jemuž bude v červenci dvacet, vyzkouší letos na podzim po skončení seriálu formule 3000 jako potenciálního závodníka formule 1.

Jordan: investice do budoucna

"Všimli jsme si jeho talentu loni v Doningtonu, kde vyhrál závod evropské F3000. Jaroslav bude mít příležitost seznámit se s vozem formule 1, pochopit jeho fungování a najet dostatečný počet kilometrů. Je to pro nás investice do budoucna," řekl Phillips. Janiš by byl druhým Čechem za volantem formule 1, po Tomáši Engem, který dostal první šanci rovněž u Jordanu, v prosinci 1999. Enge jel i tři závody za tým Prost v závěru sezony 2001.

Charouz: hlavní je teď F3000

"Smlouva je uzavřena," prohlásil Janišův manažer Antonín Charouz, podle něhož se s testem bude čekat tak dlouho proto, aby se jezdec mohl soustředit na momentální angažmá ve formuli 3000. Jordan má platit Janišovi výdaje spojené s testováním. Jezdec by prý musel přinést sponzorský příspěvek do týmu pouze v případě, kdyby jel Velkou cenu. Jordan měl přitom před letošní sezonou finanční problémy a v krajním případě hrozilo, že dopadne jako tým Prost. Ten zkrachoval dříve, než v něm právě Janiš mohl dostat příležitost ukázat se jako testovací jezdec, za kterého byl představen na podzim roku 2001.

Janiš: pořád mi to nedošlo

"O testu u Jordanu jsem se dozvěděl před deseti dny v Barceloně při Velké ceně Španělska a byl jsem z toho paf. Pořád mi to ještě nedošlo," přiznal rozzářený Janiš. S Eddiem Jordanem, který dnes přijede do Prahy, jednal Charouz podle svých slov už od předchozí Velké ceny San Marina. Smlouvu údajně uspíšil zájem jiných týmů o Janiše. Jedním z nich měl být BAR, který se zajímal dříve také o Engeho, než jeho kariéru zkazila aféra s pozitivním testem na marihuanu. Proč tedy Jordan? "Rozhodly naše dobré vztahy s Eddiem Jordanem i partnerství týmu s automobilkou Ford, která podporuje také Janiše," vysvětloval manažer Charouz.

Enge: není prý ''odepsán''

V posledních měsících to vypadalo, jako by Charouz vsadil vše na svého mladého "koně" Janiše a Engeho hodil přes palubu. Janiš závodí v manažerově týmu Superfund ISR Charouz v mezinárodním mistrovství formule 3000, zatímco šestadvacetiletý Enge přelétává mezi závody sportovních vozů na okruzích a novou zálibou v rallye. V ní má jet letos nejméně čtyři závody mistrovství republiky s Fordem Focusem WRC po Tomáši Hrdinkovi. Charouz však "odpis" Engeho popírá. "Možná budete brzy překvapeni," řekl manažer na téma jezdcova dalšího osudu.

ČENĚK LORENC

obsah | svět - svet