Írán přestává v tichosti bojkotovat české firmy

Írán po několika letech mrazivých kontaktů diskrétně přistoupil na postupné zlepšení pošramocených vztahů s Českem. Tento trend, jemuž může pomoci i aktivní česká účast při odstraňování následků ničivého zemětřesení v Bamu, Právu potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů.

"Někteří exportéři již počátkem prosince konstatovali, že v Íránu je příhodná situace k oživení vztahů," řekl Právu ředitel zahraničního odboru Hospodářské komory (HK) Ivan Voleš. "Vykládám si to tak, že z íránské strany dochází ke vstřícnějšímu postoji," dodal.

Obchodník, který má velmi těsné vztahy na íránské hospodářské scéně, Právu tento vývoj potvrdil. "Oživení v český prospěch je zcela jasné," řekl pod podmínkou zachování anonymity.

"Na spadnutí je získání zakázky na stavbu výrobní linky na škodovky v Mašhadu, velmi nadějný je i tendr na dodávky tramvajových systémů pro pět íránských měst. To jsou investice hovořící samy za sebe." Podle Voleše zahraniční sekce HK v prosinci navrhla vyslání podnikatelské delegace do téměř 70miliónového Íránu v první polovině letošního roku.

Paradoxně může pomoci i zemětřesení

K posílení česko-íránských vazeb může paradoxně přispět i tragické zemětřesení, při němž v okolí jihoíránského města Bam zahynulo přes 30 tisíc lidí. Česko totiž jako jedna z prvních zemí vyslalo tým záchranářů a promptně vyčlenilo i finanční a materiální pomoc.

"Češi reagovali velmi rychle a dali tím najevo i to, že jim jde o dobré vztahy," řekl Právu představitel česko-íránské obchodní komory, který si v této fázi nepřál zveřejnění svého jména. "Vztahy se tím bezpochyby zlepšují," dodal. Praha na pomoc Íránu poskytla 20 miliónů korun a ministr zahraničí Cyril Svoboda mezi svátky avizoval i snahu oficiálně zastřešit humanitární operace nevládních organizací jako je Člověk v tísni či Česká katolická charita. "Pomoc Íránu je teď vhodná z mnoha důvodů," řekl Právu vysoký činitel MZV.

Nevyužitý potenciál potvrzují obě strany

Šéf obchodního oddělení české ambasády v Íránu Jiří Kobza připomněl, že íránská strana před časem v politické rovině zavedla "velmi výrazné omezení spolupráce se subjekty z ČR". "Snažíme se teď dostat veškeré vztahy na maximálně pragmatickou, oboustranně výhodnou úroveň," řekl diplomat Právu s tím, že potenciál vzájemné výměny je nyní využíván "asi na 20 procent". Od ledna do listopadu 2003 činil podle Kobzy obchodní obrat mezi oběma státy 70 miliónů dolarů (asi 2 mld. Kč).

Íránský chargé d´affaires v ČR Sejed Hosejn Rezvání Právu řekl, že o žádném konkrétním posunu v hospodářských kontaktech neví. "Samozřejmě se ale snažíme odstraňovat překážky ve vzájemných vztazích, jejichž potenciál stále není využit."

Na poznámku, že právě Írán kvůli perskojazyčnému vysílání americké stanice Svobodná Evropa (RFE) z Prahy přispěl v roce 1998 výrazně k ochlazení vztahů, Rezvání řekl: "České vládě jsme naše výhrady k tomu vysílání již v minulosti jasně řekli. Teď ale nechci tyto dvě věci směšovat, snažíme se překážky odstraňovat."

Sehrála roli intervence Irska?

Podle informací Práva mohlo ke zjevnému posunu íránských postojů přispět i Irsko, jež od 1. ledna předsedá Evropské unii, kam v květnu vstoupí i Česko. "Irský velvyslanec v Praze Joseph Hayes Rezvánímu naznačil, že v zájmu dobrých vazeb EU-Írán by bylo žádoucí vztahy s Prahou vylepšit," řekl Právu zasvěcený pramen.

Rezvání Právu sdělil, že "v tomto duchu pan Hayes nehovořil". "Mohu jen potvrdit, že jsem se s ním asi před dvěma měsíci setkal, a že jsme stručně hovořili i o česko-íránských vztazích," řekl íránský diplomat.

Schůzku Právu potvrdila i mluvčí irské ambasády Deirdre Bourkeová s tím, že "diplomaté nezveřejňují obsah svých rozhovorů".

Vztahy zhoršila dvě kontroverzní témata

Perská sekce RFE začala z Prahy vysílat v říjnu 1998. "Česká strana nyní kvůli zájmům Washingtonu ztrácí své postavení v naší zemi," řekl tehdy Právu íránský velvyslanec Sejed Džafar Hášemí, který byl zakrátko z Prahy odvolán a od té doby Írán v ČR zastupuje diplomat pouze na úrovni chargé d´affaires.

"Na existenci rádia narážíme prakticky při všech jednáních na oficiálních místech," řekl před dvěma roky Právu český diplomat v Teheránu.

Na jaře 2000 také česká vláda zablokovala dodávky vzduchotechniky firmy ZVVZ Milevsko pro jadernou elektrárnu Búšehr.

"Každého logicky napadne, že je poněkud zvláštní zakládat jaderný program výroby elektrické energie v zemi, která má v podstatě přebytky standardních energetických zdrojů," řekl tehdy Právu náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček v narážce na možnost zneužití Búšehru k vývoji nukleárních zbraní.

Írán opět kontroval, že Praha pouze nadbíhá USA. "Kampaň, kterou kolem Búšehru dělá česká vláda a zdejší média, považujeme za úlitbu ministryni zahraničí Madeleine Albrightové spojený s její cestou do ČR," řekl tehdy Právu íránský chargé d´affaires Mohsen Šaríf Chodáí.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii nicméně loni shledala, že Írán vyvíjel některé programy v rozporu se Smlouvou o nešíření jaderných zbraní, což do té doby rovněž popíral.

BŘETISLAV TUREČEK, PRÁVO

obsah | svět - svet