V Iráku chválí českou nemocnici

Představitelé iráckých politických stran, kmenů, médií a společenských organizací působících v Basře vysoce oceňují českou humanitární pomoc, kterou v oblasti poskytuje kontingent Armády České republiky a zvláště pak 7. polní nemocnice. Vyplynulo to ze setkání zástupců nemocnice s iráckými představiteli, které se uskutečnilo v pondělí.

V rámci setkání slíbili zástupci iráckých sdělovacích prostředků, že budou častěji publikovat zprávy o práci, kterou 7. polní nemocnice odvádí ve prospěch iráckého lidu.

Na závěr jednání byl českým zástupcům předán dopis adresovaný ministru obrany ČR, ministru zahraničních věcí ČR a českému parlamentu, v němž se "reprezentanti demokratických politických stran v Basře" omlouvají za incident, při němž byli čeští vojáci obviněni z hanobení koránu.

Sporný leták

Z toho je koncem září nařkl irácký šajch Sabah Saidí poté, co byl poblíž nemocnice nalezen konfliktní leták. Na textu se súrou z koránu byl anglicky psaný hanobící nápis, který šajch připsal Čechům. Označil to za urážku islámu, žádal omluvu ve sdělovacích prostředcích a hrozil demonstracemi a násilím.

Saidí spolupracuje se šíitským radikálním hnutím Muktady Sadra, které je údajně podporováno Íránem a kruhy, jimž jde o export íránské islámské revoluce do Iráku.

Omluvný dopis

Iráčtí představitelé v Basře se od Saidího obvinění distancovali a opakovaně ocenili práci, kterou česká nemocnice v Basře dělá. "Chceme zdůraznit, že česká polní nemocnice je nejlepší formou humanitární pomoci, která byla vůbec poskytnuta," uvádí se v dopise předaném zástupcům nemocnice.

"Náš lid nutně potřebuje vaši nemocnici. To nejsou jen planá slova, máme podporu mnoha tisíců pacientů, kterým jste dosud pomohli, iráckých humanitárních organizací a politických stran, které ve vaší práci nacházejí jen dobré věci."

Tisíce pacientů

Podle údajů šéfchirurga nemocnice Petra Chmátala, který se v rámci střídání osazenstva v české nemocnici v Basře začátkem října vrátil do ČR, zatím lékaři v Basře ošetřili více než 7500 pacientů, operovali celkem 124 lidí a hospitalizovali přes 200 ošetřených.

NOVINKY

obsah | svět - svet