V Iráku jsou jen diplomaté, Češi vyčkávají

Když se před rokem slavnostně otevírala česká ambasáda v Bagdádu, české firmy si brousily zuby na tučné zakázky. Po roce je Irák jedním z nejnebezpečnějších míst na světě, které děsí výbuchy a únosy. A Čechů v něm mnoho není. Irácký ministr pro vodní zdroje Abdal Latíf Rašíd však včera v Praze přesvědčoval, že Irák není tak nebezpečné místo, jak by se mohlo na základě televizních záběrů zdát. "Snažil se vysvětlit, že drtivá většina země je bezpečnější, než si umíme představit," uvedl náměstek ministra zahraničí Petr Kolář.

Nicméně Češi se nyní do Iráku příliš nehrnou. "Nevíme o tom, že by nyní byl v Iráku někdo další kromě pracovníků naší ambasády a policistů," uvedlo včera ministerstvo zahraničí. Cesta do Iráku, kam není potřeba ani vízum, je dnes značně riziková a diplomaté ji bez důkladné přípravy ani nedoporučují. Až koncem roku z Iráku odejdou i čeští vojenští policisté, zůstane české zastoupení na bedrech tuzemských firem. "Jak uspějí, závisí jen na nich, my jsme jim připravili pole," říká Ivo Šilhavý, který se na ministerstvu Irákem zabývá.

Několik společností v minulých měsících zřídilo v Iráku své kanceláře, řídí je však místní zaměstnanci. "České firmy mají připraveny projekty, ale většina z nich v současné době vyčkává, jaké to bude v Iráku s bezpečím," říká Tomáš Husák z ministerstva zahraničí.

Pár firem už zakázky získalo, například kopřivnická automobilka Tatra či Mars Jevíčko, které dodalo neprůstřelné vesty. Pro brněnskou firmu Geotest se rýsuje zakázka na rekonstrukci čističek odpadních vod. Právě o irácké "vodě" jednal včera v Praze ministr Rašíd. Sešel se s prezidentem Václavem Klausem a českými diplomaty, v plánu má i setkání s českými podnikateli. Kolář ho včera ujistil, že Praha chce dál pomáhat s obnovou Iráku. Ministrovi navrhl, že Česko může poslat experty na jednotlivá ministerstva.

Češi nyní Iráčanům pomáhají hlavně tím, že doma školí nejrůznější odborníky. V motolské nemocnici se nedávno v oboru kardiologie školili iráčtí lékaři. Špidlova vláda na svém posledním zasedání koncem července uvolnila deset milionů korun na obnovu iráckých památek. Z těchto peněz se má financovat například záchrana rukopisných památek v Národní knihovně v Bagdádu.

JOHANNA GROHOVÁ

obsah | svět - svet