V Iráku zahynul první český občan

Obětí výbuchu plynu na jihu Iráku se již ve čtvrtek 1. dubna stal český chemický expert. České úřady o jeho smrti dříve neinformovaly, neboť chtěly nejprve podat zprávu příbuzným. Novinkám to potvrdila Dana Pavlousková z ministerstva zahraničí. Tragédie se odehrála v ropné rafinerii v Bajdží asi 250 kilometrů severně od iráckého hlavního města.

"Unikl plyn na ne zrovna dobře fungujícím zařízení v rafinerii a při nastartování auta došlo k výbuchu," popsal neštěstí český velvyslanec v Bagdádu Martin Klepetko. Americká armáda podle něj oběti výbuchu urychleně dopravila vrtulníky do specializované vojenské polní nemocnice v Bagdádu působící v rámci koaličních sil. Muž, který byl popálen nejhůře, v ní později zemřel.

Podle vyjádření Pavlouskové se jedná zřejmě o zaměstnance společnosti Chemoprojekt. Pracovnice personálního odboru Chemoprojektu ale Novinkám sdělila, že o zaměstnance této společnosti se určitě nejedná. "Do Iráku vycestovala větší skupina pracovníků, půjde tedy o experta z jiné firmy," uvedla s tím, že podrobnosti zveřejní v tiskové zprávě.

"Náš zaměstnanec byl jeden z těch, kteří se dostali do výronu plynu uvnitř rafinerie. On a dva další pracovníci jiných firem byli popáleni, jeden velmi kriticky," řekl ředitel společnosti Chemoprojekt Tomáš Plachý. Dva další popálení Češi jsou dnes letecky přepravováni z Iráku do Prahy.

V Iráku má zastoupení asi 10 českých firem

Právě Chemoprojekt uvažuje o obnově rafinerie Bajdží, firma podala také nabídku na obnovu rafinerie Daura. Kromě toho se v Iráku podílí na zakázce asi za 1,8 miliardy korun při výstavbě jedné z jednotek na zpracování ropy v Basře. České firmy získaly v Iráku do poloviny ledna příslib kontraktů nejméně za 100 miliónů dolarů, tedy asi za 2,6 miliardy korun.

Nedávno kontrakt se dvěma iráckými společnostmi podepsal Strojexport P.T.A. Společnost Mars Jevíčko podepsala smlouvu na dodávku neprůstřelných vest.

Firemní zastoupení v Iráku mělo podle ministerstva průmyslu a obchodu Františka Malaty ke konci ledna okolo deseti českých firem. Řada českých firem má v Iráku tradici, například Strojexport PTA tam působí už devět let. Brněnská společnost Prokop Engineering a pražský Technoexport, jenž se již v roce 1967 spolupodílel na budování rafinerie v Dauře, vyhrály výběrové řízení na výstavbu rafinerie v Bagdádu.

V současné době působí v jižním Iráku 80 českých vojenských policistů. První střídání příslušníků českého kontingentu se uskutečnilo koncem března.

NOVINKY

obsah | svět - svet