V Indii aj v Malajzii je záujem o aktivity so Slovenskom

Predstavitelia Indie aj Malajzie prejavili veľkú snahu o zvýšenie aktivít so Slovenskom.

Po návrate zo zahraničnej cesty prezident Ivan Gašparovič zdôraznil pre médiá, že obe ázijské krajiny majú záujem o zvýšenie politických kontaktov aj kontaktov ekonomických. Gašparovič vyhlásil, že rozhodnutie, aby z ázijských krajín navštívil ako prvé práve Malajziu a Indiu pokladá za "veľmi šťastný a správny politický krok".

India vníma podľa Gašparoviča Slovensko po tom, ako sme sa stali členmi Európskej únie, ako veľký polmiliardový trh. Počítajú s nami ako s krajinou, ktorá je v strede Európy a z ktorej sa po vybudovaní určitých odchodných centier bude oveľa ľahšie spolupracovať s ostatnými európskymi krajinami, dodal. India má záujem o slovenské strojárske výrobky a špeciálnu techniku, spoluprácu v oblasti ľahkého priemyslu a chémie. Gašparovič vyzdvihol dve dohody, ktoré boli v Indii podpísané na úrovni ministerstiev a dohodu medzi obchodnými komorami o spolupráci medzi malými a strednými podnikateľmi. Prezident pozval na návštevu Slovenska malajzijského kráľa Tuanka Syeda Sirajuddina.

Na návštevu Indie a Malajzie odcestoval prezident 7. decembra v sprievode niekoľkých podnikateľov a štátnych tajomníkov ministerstva zahraničných vecí, hospodárstva a obrany. V oboch krajinách rokoval s ich najvyššími predstaviteľmi a zúčastnil sa na ekonomických fórach v malajzijskej metropole Kuala Lumpur a v štáte Sabah na ostrove Manukan. V Indii absolvoval tiež viaceré ekonomické rokovania.

SME

obsah | svět - svet