Miss Gorecká řídí České centrum ve Varšavě

Renáta Gorecká (32) z Českého Těšína, Miss Československo 1990, se představuje v nové roli. Stala se ředitelkou Českého centra ve Varšavě. Když si před 14 lety nasadila korunu královny krásy, málokdo tušil, že má polskou národnost.

"Netajila jsem se tím, uváděla jsem svou národnost ve všech dotaznících, takže organizátoři o tom věděli. Potom však polská média kolem toho způsobila rozruch, pořadatelé se trochu stáhli a nekomentovali to," řekla. Po triumfu v soutěži zprvu hodně cestovala: "Byla to velmi příjemná zkušenost. Ale pak jsem přehodnotila svůj život a bylo mi jasné, že netoužím po dráze modelky a že chci studovat. Přihlásila jsem se na Ekonomickou akademii v Krakově."

Práci v Českém centru si tmavovlasá kráska vysnila - i proto studovala mezinárodní obchod a mezinárodní vztahy. Na otázku, jak svůj sen uskutečnila, odpovídá stručně a skromně: "Vyhrála jsem konkurs."

Manžel na úspěch své ženy nežárlí

Manžel Grzegorz Gacek, spolužák z ročníku, který na oficiálních akcích zůstává ve stínu své ženy, na manželku absolutně nežárlí: "Moc mě potěšilo, že získala tuto novou šanci. Víte, pokud bude moje žena spokojená, bude i můj život lepší." Dokonce by rád žil s manželkou v Praze.

"Myslím, že by nám tam bylo dobře. Říká se sice, že Poláci a Češi jsou si velmi blízcí - ale blízcí jsou jen pro lidi z jiných kontinentů. Ve skutečnosti máme odlišné povahy i zvyky. Lákalo by mě poznávat Česko, protože Praha je krásná a považuji ji jednoznačně za kulturní centrum Evropy."

Grzegorz Gacek by byl rád, kdyby se Renáta zúčastnila jiné soutěže krásy, například o nejkrásnější missis spolu s pětiletou dcerkou. "Nikdy jsem o tom neuvažovala, ale kdyby se dcerka chtěla později zúčastnit podobné soutěže, bránit jí nebudu, naopak dám jí několik dobrých rad," dodala bývalá misska.

Jediné, co Renátě v novém domově v Polsku velmi chybí, je česká kuchyně. Miluje knedlíky, ale ty Poláci neznají a sama je vařit neumí. Na druhou stranu - ačkoli vypadá stále stejně jako v roce 1990, podle mínění mnohých dokonce ještě krásnější v ženské zralosti - si podle svých slov "už musí dávat trochu pozor".

"Musím trochu cvičit, ráda plavu, jezdím na kole, chodím do posilovny, protože když to zanedbám, hned je to vidět," svěřila se.

ZUZANA KŘÍŽOVÁ

obsah | svět - svet