Český husita se možná dočká desky ve Skotsku

Český husita Pavel Kravář se možná dočká pamětní desky ve skotském St. Andrews, kde ho v roce 1433 upálili. Chce se o to zasadit historik zdejší univerzity Paul Vyšný, který zahájil veřejnou sbírku na pamětní desku. Dnes připomíná místo Kravářova skonu jen kříž v dlažbě na Tržním náměstí.

Kravář, kterého v St. Andrews znali jako Paula Crawa, přijel do Skotska z důvodů, které nejsou plně objasněny. Výběr St. Andrews byl zvláštní, protože to byla tehdy bašta katolického Skotska. Kravář byl první, koho zde upálili za kacířství.

"Jedna z možností je, že sem přijel agitovat. Snad hledal pro husity spojence. Možná naopak utíkal z kontinentu zmítaného revolucemi a snažil se najít klid. Není ani vyloučeno, že přijel pouze na návštěvu, protože ze svých univerzitních studií v Paříži, kde byl součástí "anglického národa", měl ve Skotsku známé," řekl historik Paul Vyšný, který má britskou matku a slovenského otce.

Nejpravděpodobnější je samozřejmě verze, že sem přijel agitovat. Už proto, že podle jednoho z dobových pramenů se katoličtí popravčí natolik obávali jeho výřečnosti, že mu dali do úst mosaznou kouli, aby nemohl ještě z hranice kázat a přesvědčovat.

Předběhl dobu o více než 120 let. V polovině století následujícího po Kravářově smrti už ve Skotsku vítězila reformace. Jednoho dne v roce 1559 se lidé povzbuzeni projevem kazatele Johna Knoxe vrhli na symbol katolického města a vyrabovali a později rozbořili zdejší nádhernou katedrálu, která ve své době byla jedna z největších v Británii.

Nyní je toto nevelké město na pobřeží Severního moře severně od Edinburghu známé hlavně tím, že zde studuje princ William, příští britský král. Zdejší soukromá univerzita v nových dobách tradičně slouží vzdělání mocných a slavných.

JIŘÍ MAJSTR

obsah | svět - svet