USA darujú slovenským vojakom Hummre

Slovenský kontingent v Iraku posilní v najbližšom období šesť obrnených terénnych vozidiel Hummer americkej výroby. Pôjde o dar vlády USA. Po návrate z minulotýždňovej návštevy USA o tom informoval štátny tajomník ministerstva obrany Martin Fedor. Slovenskí vojaci budú vozidlá využívať pri každodenných presunoch.

Jednotku tiež čaká zmena pôsobiska, uviedol Fedor bez bližších podrobností. Traja slovenskí štábni dôstojníci by mali pôsobiť v multinárodnom veliteľstve v Iraku. Fedor predpokladá, že pôjde o veliteľstvo Stred. Stať by sa tak malo do konca roka. Ponuka je podľa neho ocenením účasti a práce slovenských vojakov v Iraku. "Vzťahy medzi USA a SR sú najlepšie v histórii," poznamenal v tejto súvislosti štátny tajomník.

Fedor tiež informoval o podpore nedávno schválenej americkým kongresom vo výške šesť miliónov dolárov, ktorá sa použije na novú techniku a výzbroj slovenskej armády.

USA tiež vyjadrili vôľu pomôcť pri presune prebytočného materiálu, ktorý chce Slovensko darovať bezpečnostným zložkám v Afganistane a Iraku. Malo by isť napríklad o prebytočnú muníciu a techniku. V slovenských ozbrojených silách sa nachádza v súčasnosti nepotrebný majetok, ktorého účtovná hodnota je niekoľko miliárd korún. Jeho ošetrovanie a skladovanie je pritom výrazne nákladné. Veľa peňazí stojí tiež likvidácia toho materiálu. "Je to munícia, ktorá pre naše ozbrojené sily je nepoužiteľná, po dobe záruky. Naše normy sú oveľa striktnejšie. Pre potreby cvičenia a výcviku novovznikajúcich bezpečnostných štruktúr v týchto krajinách je však táto munícia vhodná," uviedol Fedor. Podobne i ponúkané technika je väčšinou zastaraná a viac už nevyhovuje potrebám slovenskej armády.

Spolupráca s USA sa bude ďalej rozvíjať aj oblasti vzdelávania. SR dostala možnosť umiestniť šiestich kandidátov na štúdiá na vojenskej akadémii vo West Pointe.

Fedor sa nechcel zatiaľ bližšie vyjadrovať k plánovej zmene zloženia slovenskej ženijnej jednotky v Iraku. "Čakáme na niekoľko závažných rozhodnutí, aj na to, aká situácia bude po očakávanom referende v Iraku," uviedol. Ďalším faktorom je tiež zabezpečenie poľskej súčinnosti v Iraku.

Štátny tajomník tiež oboznámil novinárov o plánovanom Defence Day Slovenska v USA, na ktorom sa bude prezentovať slovenský zbrojársky priemysel.

TASR

obsah | svět - svet