Zomrela česká romistka Milena Hübschmannová

Vo štvrtok 8. septembra v Juhoafrickej republike pri autonehode tragicky zomrela významná česká romistka Milena Hübschmannová. Jej profesijný i súkromný život bol úzko spätý so Slovenskom.

Doc. PhDr. Milena Hübschmannová, CSc., sa narodila 10. júna 1933 v Prahe. Po štúdiu hindčiny, urdčiny a bengálčiny na Karlovej univerzite v Prahe podnikla niekoľko študijných ciest do Indie. Záujem o indické jazyky čoskoro rozšírila aj o ďalší jazyk z tejto skupiny - rómčinu, s čím bolo od začiatku späté aj poznávanie kultúry a života Rómov.

Prvá výskumná cesta Mileny Hübschmannovej k Rómom na Slovensko sa uskutočnila v roku 1953, odvtedy sem prichádzala pravidelne. Aby mala možnosť bezprostredne spoznávať život Rómov, zamestnala sa ako učiteľka materskej škôlky v rómskej osade pri Kežmarku.

V rokoch 1968 - 1975 pracovala v Ústave pre filozofiu a sociológiu ČSAV a na Pedagogickej fakulte UK. Pretože nesúhlasila s asimilačnou politikou štátu zameranou proti Rómom, v období normalizácie bola bez stáleho zamestnania a nesmela publikovať.

Ťažiskom jej záujmu bol výskum rómskeho jazyka. Okrem vydania základnej odbornej literatúry sa venovala aj výučbe rómčiny, pri svojich terénnych výskumoch zaznamenávala tradičné rozprávky i životné príbehy.

Cieľavedome vyhľadávala a podporovala talentovaných rómskych jedincov, v roku 1994 založila odborný romistický časopis Romano džaniben. Za neúnavnú a obetavú prácu získala viac ocenení.

Táto energická vedkyňa, vždy pozitívne naladená žena a neúnavná obhajkyňa Rómov, zostala po celý život verná svojim postojom, aj keď si "vyslúžila" odmietnutie od socialistických mocipánov, aj keď sa stretla s nepochopením či závisťou niektorých rómskych predstaviteľov. Bude nám chýbať nielen ako jedna zo zakladateľov romistiky u nás, ale aj ako vzácny človek.

SME

obsah | svět - svet