Hrbatý s Hantuchovou vyhrali Hopmanov pohár

Slovenskí tenisti sa stali víťazmi Hopmanovho pohára, neoficiálneho šampionátu miešaných tímov v austrálskom Perthe. Dvojica Daniela Hantuchová - Dominik Hrbatý zdolala vo finále Argentínu a po druhý raz v histórii získala pre Slovensko prestížnu trofej. Daniela Hantuchová najskôr zdolala Giselu Dulkovú 1:6, 6:4, 6:4. Druhý bod pridal Dominik Hrbatý, ktorý si poradil so svetovou sedmičkou Guillermom Coriom 6:4, 6:1.

Záverečný mix sa za rozhodnutého stavu síce hral, ale iba exhibičným spôsobom na jeden profesionálny set. Navyše v argentínskom tíme ľahko zraneného Coriu nahradil brat a tréner Gisely Dulkovej Alejandro. Slovenský pár v mixe zvíťazil 8:4.

Do konečného výsledku sa napriek tomu ráta kontumačné víťazstvo Slovákov v miešanej štvorhre 6:0, 6:0, keďže pôvodne nominovaný Coria už nenastúpil. Napriek prehre je finálová účasť pre Argentínu zatiaľ najväčším úspechom v Hopmanovom pohári.

Víťazný pár si rozdelí prémiu 240 000 USD, zdolaná dvojica polovicu z tejto sumy. Hrbatý s Hantuchovou získali do vlastníctva aj špeciálny darček - loptičky obložené diamantami v hodnote 50 000 USD, ktoré im budú navždy pripomínať triumf v Perthe.

Slovensko sa druhým víťazstvom dostalo na 2. miesto v rebríčku najúspešnejších tímov v Hopmanovom pohári spolu s triom Nemecko, Španielsko a Švajčiarsko. Historicky najúspešnejším družstvom zostávajú Spojené štáty americké s troma titulmi.

Na listine víťazov prestížneho podujatia miešaných tímov figuruje už päť slovenských mien. Okrem Hrbatého s Hantuchovou tam patria aj Karol Kučera s Karinou Habšudovou, ktorí triumfovali v roku 1998 ako aj Miloslav Mečíř, ktorý ešte v roku 1989 v premiérovom ročníku tohto podujatia vybojoval prvenstvo za bývalé Československo spoločne s Helenou Sukovou.

Slovensko - Argentína 3:0

Daniela Hantuchová - Gisela Dulková 1:6, 6:4, 6:4

Hantuchová (31. v rebríčku WTA) vstúpila do zápasu dosť zle a prvý gem získala až za stavu 0:4. Ešte nie 20-ročná Argentínčanka (33.) ťažila z nevynútených chýb a nízkej úspešnosti prvého podania Slovenky a za 27 minút vyhrala prvý set hladko 6:1. Hneď v úvode druhého dejstva Hantuchová súperke po prvý raz vzala podanie a výhodu brejku si udržala do stavu 3:1. Potom opäť "vyrobila" niekoľko chybičiek a nechala Argentínčanku vyrovnať na 3:3 a neskôr 4:4. Dulková však začala tiež chybiť a opäť zaváhala pri svojom servise. Slovenka za stavu 5:4 využila možnosť na zisk setu a vyrovnala na 1:1: Tretí set bol veľmi vyrovnaný, obe hráčky si pozorne strážili podanie. Dulková ho však za stavu 3:3 stratila, Hantuchová ušla na 5:3 a v závere už náskok dvoch gemov ustrážila. Bol to vôbec prvý vzájomný súboj oboch hráčok.

Daniela Hantuchová: "Bola som na začiatku nervózna, hra mi nešla, ale bojovala som do poslednej loptičky. Veľmi som chcela získať prvý bod a pomôcť tak Dominikovi pred jeho zápasom. Viem, akú dôležitosť prikladá súbojom, keď reprezentuje Slovensko. Podstatným momentom môjho zápasu bolo, keď som v druhom sete súperku z Argentíny po prvý raz brejkla a začala si viac veriť. Keď som urobila brejk aj v treťom sete, bola som si už istá, že to nejako dopodávam do konca."

Dominik Hrbatý - Guillermo Coria 6:4, 6:1

Štrnásty hráč sveta Hrbatý "vyletel" na súpera z Argentíny presnou až strojovou hrou od základnej čiary a bez straty fiftínu sa ujal vedenia 2:0. Coria kontroval a vyrovnal na 2:2. Potom Hrbatý opäť ušiel na 4:2, Coria opäť zmazal manko, ale záver setu bol plne v réžii slovenského tenistu, ktorý vnútil súperovi svoj štýl hry. Držal ho v defenzíve a presne zakončoval z forhendovej aj bekhendovej strany (pomer winnerov 9:0). Druhý set bol v podaní Hrbatého takmer exhibíciou. Poľahky sa dostal do vedenia 3:0, potom síce siedmy hráč sveta Coria znížil, ale v závere bol Slovák opäť suverénny. Dvadsaťsedemročný Hrbatý vyhral v Perthe všetky štyri svoje dvojhry a skvelým spôsobom otvoril tenisový rok 2005. Vzájomnú bilanciu s Coriom upravil na 3:2.

Dominik Hrbatý: "Čakal som ťažký zápas, preto som sa dobre pripravil. Až na momenty, keď som dvakrát prehral svoj servis, som hral dobre, možno povedať vynikajúco, určite zatiaľ svoj najlepší tenis v novom roku. Nechcel som dať súperovi žiadnu šancu na zvrat, lebo hráči prvej desiatky v takýchto prípadoch využijú každú núkajúcu sa príležitosť. Som veľmi spokojný s tým, ako som hral po celý týždeň. Moja forma je porovnateľná s tou z vlaňajška. Dá sa povedať, že do Perthu som prišiel, videl a zvíťazil."

Hantuchová, Hrbatý - Dulková, Alejandro Dulko 8:4

/hralo sa na jeden exhibičný set/ Dulková nastúpila po boku brata a zároveň trénera v jednej osobe, ale ani ten nepomohol Argentíne k aspoň čestnému bodu. Od stavu 4:4 už slovenský pár nepustil súperom ani loptičku a spečatil celkový triumf. Exhibičný mix hrali až po slávnostnom odovzdávaní cien víťazom.

PRAVDA

obsah | svět - svet