Studenti našli pamětníky holokaustu až v USA

Když se studenti boskovického gymnázia narodili, bylo židovské město v centru Boskovic na jižní Moravě dávno historií. A původní obyvatelé, kterým se podařilo za války přežít pobyt v polských a německých koncentračních táborech, se většinou do svých domů nevrátili. Jejich vzpomínky na holokaust teď studenti gymnázia zachytili v dokumentu, který právě dokončují. První minuty filmu včera představili veřejnosti při příležitosti šedesátého výročí osvobození tábora v polské Osvětimi.

"Měla jsem pradědečka, který prošel první i druhou světovou válkou," říká jedna ze studentek, Helena Doskočilová. "Pamatuji ho jen jako staříka s holí, který na nás byl zlý - válka ho poznamenala," vysvětluje osmnáctiletá dívka, proč se na projektu podílí. Spolu se svými spolužáky se jí podařilo zkontaktovat boskovické Židy, kteří koncentračními tábory prošli.

"Erich Brüll prošel tábory v Terezíně, Osvětimi, Sobiboru, potom absolvoval pochod smrti do Buchenwaldu," shrnuje další ze studentek Olga Nykodýmová příběh jednoho z pamětníků, kteří ve filmu mluví. Kromě něho se s diváky o své zážitky podělí i dcera posledního boskovického rabína Eva Morrisová.

Kvůli výpovědím pamětníků se studenti museli vypravit i za oceán. Zatímco Erich Brüll přijel do rodných Boskovic za studenty z Německa a Eva Morrisová z Izraele, za třetím pamětníkem, devadesátiletým Kurtem Thomasem Tichem, se dva studenti s učitelkou vydali na Floridu. "Moc to na mě zapůsobilo. Natočili jsme s panem Tichem osm hodin záznamu a pořád měl co povídat," vzpomíná PavlaKoutná na prosincový výjezd do Spojených států. Jak to vypadalo za války v Boskovicích, vyprávěla studentům Miluše Poláková-Schwarzerová, která deportaci do koncentračního tábora unikla. Pochází totiž ze smíšené rodiny. I jí se při vzpomínkách na válku třásl hlas. "Jsem rád, že se nová generace v Boskovicích zajímá o historii a že si uvědomují ty hrůzy. Nedopusťte nikdy, aby se něco takového opakovalo," vzkázal včera z promítacího plátna publiku Kurt Thomas Ticho.

JIŘÍ SMETANA

obsah | svět - svet