Vedení Pittsburghu odvolalo Hlinku

Severoamerická hokejová liga přišla o jediného hlavního trenéra ze starého kontinentu. Renomovaný klub Pittsburgh Penguins odvolal včera kolem poledne místního času 51 letého českého kouče Ivana Hlinku. Stalo se tak v návaznosti na bídnou bilanci klubu v začátku nové sezóny. Pittsburgh prohrál tři úvodní utkání a Ivanu Hlinkovi vzplála půda pod nohama. V neděli 14. 10. přišla další možnost rehabilitace. Mužstvo čekal zápas na ledě Buffal Sabres. Již po 45 minutách bylo na tváři zkušeného trenéra patrné, že ani napočtvrté "tučňáci" pravděpodobně bodovat nebudou. Po odeznění závěrečné sirény ukazovala světelná tabule 4:1 pro domácí Buffalo. Bylo dobojováno.

Po návratu do Pittsburghu oznámil gnerální manažér klubu Craig Patrick Ivanu Hlinkovi zprávu o jeho odvolání. Trenérovi, jak později sdělil tisku, v tu chvíli rozhodně nebylo do smíchu. Jeho průkopnické poslání zde končí.

"Lodivod" olympijských vítězů z Nagana začal svou zámořskou anabázi loni jako přidružený hlavní trenér tehdejšího pittsburghského kouče Herba Brookse, přičemž už bylo jasné, že se v průběhu sezóny postupně vypracuje na jediného nejvýše postaveného "dirigenta" celého týmu. S vedením podepsal dvouletou smlouvu a jeho cílem bylo v této pozici vydržet až do konce. Spolu s ním se v té době v NHL objevil ještě další evropský trenér, Suhonen z Finska, ale ten se na střídačce chicágských "černých jestřábů" příliš nestihl zabydlet. Přestože byl Ivan Hlinka o poznání úspěšnější, dovedl svůj tým až do semifinále bojů o Stanley cup, neustále se nacházel v dost rozporuplné pozici. Bylo mu vyčítáno příliš evropské pojetí hry a nedostatek přizpůsobivosti. Velkou roli také hrála jistá jazyková bariéra a s ní související potíže při komunikaci s hráči. Hladinu amerického hokejového života také neustále výřily diskuze o jeho roustoucích neschodách s největší hvězdou klubu Jaromírem Jágrem. Ten po sezóně odešel do Washingtonu, a tak se s napětím čekalo, jak si bez něj Hlinka poradí. Vedení klubu se českého trenéra o letní pauze snažilo přimět k některým změnám v přístupu. Prý mu dokoce chtěli zaplatit kurzy angličtiny, ale Ivan Hlinka raději volil prázdninovou cestu domů.

"S jazykem byly jisté potíže," připustil po odvolání zklamný trenér, "ale věřím, že bych se s tím vyrovnal. Jinak se měnit nechci, vzali mě přece jako Hlinku." Lze tedy konstatovat, že bývalé velké hráčské hvězdě v padesáti letech chyběl dostatek pružnosti. Snad až příliš pozdě pochopil, že sám celou NHL nepředělá.

Podle vyjádření Craiga Patricka se však klub služeb Ivana Hlinky rozhodně nezříká. "Vážím si ho, pro jeho zkušenosti a velký hokejový cit," prohlásil generální manažer. "Rád bych, kdyby u nás zůstal jako skaut nebo pozorovatel soupeřů." Sám Hlinka ještě neví, kam ho cesta hokejovým sětem zavede dál. Jedno je však jisté. Ať už půjde kamkoliv, můž jít se vztyčenou hlavou. Protože, ačkoliv ve své průkopnické roli nevydržel až do konce, ukázal cestu všem dalším evropských trenérům, kteří se v budoucnu mohou poučit z jeho chybných kroků a zopakovatt ty vydařené.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | svět - svet