Hlaváčková na univerziádě dvakrát zlatá

Dvě zlaté medaile získala Česká republika na Světové univerziádě v korejském Tegu. Vybojovala je plavkyně Ilona Hlaváčková, která zvítězila v závodech na 50m a 100m znak. Na první trati zaostala stříbrná medailistka z červencového mistrovství světa v Barcelnoně za českým rekordem 0,54 sekundy, na druhé už pokořila vlastní národní maximum z roku 2001 o 45 setin.

"Forma už není taková jako na mistrovství světa, tam vrcholila," řekla Hlaváčková po prvním závodě. Její největší soupeřkou byla nakonec druhá Američanka Beth Anne Botsfordová, dvojnásobná olympijská vítězka z Atlanty, o níž v posledních letech nebylo příliš slyšet.

"O soupeřkách jsem toho moc nevěděla, bylo tu hodně nových tváří. Ale bazén mi vyhovoval, má nízký strop, takže mám dobrý kontakt s prostředím. Medaile si moc vážím," dodala plavkyně pražských Bohemians.

Ještě o poznání šťastnější pak mohla Hlaváčková být po svém dalším závodě. Vítězství na 100m ozdobila českým rekordem 1:01,74 minuty.

"Jsem hrozně šťastná. Nic jsem od tohoto závodu nečekala a nijak zvlášť jsem ho ani nechtěla plavat. Po prvním závodu jsem cítila únavu," řekla plavkyně. V rozplavbě přitom dosáhla až sedmého času a ve finále měla nevýhodnou první dráhu. "Po dohmatu jsem byla časem překvapená. Přesvědčila jsem se, že i na této trati jsem schopná dosáhnout úspěchu," radovala se Hlaváčková, která časem zároveň splnila limit na mistrovství Evropy.

O další cenný kov pro českém akademiky se postaral sprinter Jiří Vojtík, který obsadil třetí místo v běhu na 200 metrů. V semifinále stlačil čas pod jednadvacet sekund, ve finále předstihl v závěru dva soupeře a připsal si výkon 21,03.

(mp)

obsah | svět - svet