Hejduk králem střelců v NHL

Z výsluní zámořské NHL se sice vytratil Jaromír Jágr, našel ale zdatné nástupce. Fantastickou sezónu prožívá elitní střelec Colorada Milan Hejduk, který poprvé v kariéře dosáhl magické hranice padesáti branek a stal se držitelem nejmladší individuální ceny - Trofeje Maurice Richarda pro nejlepšího střelce. Další cenu získal brankář Roman Čechmánek.

Hejduk překonal svůj dosavadní střelecký rekord z předloňského ročníku o devět branek, k celkovému součtu bodů z téže sezóny jich letos přidal plných 19 a jen dva ho dělily od magické stobodové hranice. V celkovém pořadí produktivity obsadil čtvrté místo.

Lví podíl na Hejdukově střelecké explozi měl skvělý švédský nahrávač Peter Forsberg. Po zranění kapitána Avalanche Joea Sakika sestavil kouč Tony Granato útok Hejduk - Forsberg - Alex Tanguay, jenž se okamžitě stal jednou z nejúdernějších řad soutěže. Její centr se navíc stal vítězem kanadského bodování základní části. Milan Hejduk zaznamenal svoji první trefu v letošní sezóně ve čtvrtém říjnovém utkání Colorada proti San Jose. Do konce roku jich stihl celkem 16, přestože se Lavině zpočátku nedařilo. V Novém roce se Hejduk ještě zlepšil, skvěle mu vyšel hlavně únor, kdy skóroval celkem dvanáctkrát včetně prvního hattricku v kariéře proti Detroitu. Červené světlo za zády soupeřova brankáře rozsvítil v sedmi utkáních po sobě.

V březnu Hejduk přidal dalších devět branek a zavěsil se těsně za vedoucí vancouverské duo Markus Näslund, Todd Bertuzzi. Díky skvělému finiši v podobě sedmi gólů v posledních pěti duelech se přes zmíněnou dvojici přehoupl až na samé čelo nejlepších kanonýrů NHL.

Jennings Trophy pro Čechmánka

Brankář Roman Čechmánek z Philadelphie jako třetí český brankář získal William M. Jennings Trophy. O ocenění pro brankáře z celku, který v základní části NHL obdržel nejméně branek, se rozdělil nejen se svým kolegou Robertem Eschem, ale i s Martinem Brodeurem z New Jersey.

Philadelphia totiž stejně jako New Jersey inkasovala 166 branek. V nedělních utkáních svedli souboj na dálku o trofej dvojky obou týmů. Esche inkasoval dvě branky při vítězství 6:2 nad Floridou, remízu New Jersey v Bostonu 2:2 vychytal Cory Schwab. Právě Schwabovo jméno bude na trofeji chybět, protože jako jediný ze zmíněné čtveřice neodchytal potřebný počet 25 utkání v ročníku.

Před Čechmánkem získali William M. Jennings Trophy Dominik Hašek v dresu Buffala v letech 1994 a 2001 a Roman Turek v letech 1999 a 2000. Turek se radoval nejdříve jako dvojka Eda Belfoura v Dallasu a poté jako jednička St. Louis.

(mp)

obsah | svět - svet