Havel bude v americkém výboru bojovat proti terorismu

Český exprezident Václav Havel se stal ve čtrvtek spolupředsedou amerického Výboru pro současné nebezpečí bojujícího proti světovému terorismu. Stejné funkce získali španělský expremiér José María Aznar a ministr zahraničí Spojených států ve vládě Ronalda Reagana George Shultz.

Při oznámení nových spolupředsedů řekl současný předseda výboru, bývalý ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) James Woolsey, že Havel s Aznarem reprezentují ty nejvyšší ideály svobody a demokracie. "Chápou strategické výzvy vyplývající ze sovětské i islámské totality a z terorismu, který praktikují," řekl. Havla výbor označil za "dramatika, esejistu a vůdce Sametové revoluce, která svrhla v Československu komunistickou vládu v roce 1989".

Vlivní členové v USA

Havel s Aznarem se budou vedle terorismu zabývat i ideologiemi bránícími svobodě a formováním strategie vítězství v zápase s jevy ohrožujícími svobodu.

Čestnými spolupředsedy amerického výboru jsou i vlivní senátoři: demokrat Joseph Lieberman a republikán Jon Kyl.

K členům instituce patří také politologové či vysokoškolští profesoři, například bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich, někdejší velvyslankyně USA v OSN Jeane Kirkpatricková nebo kandidát na viceprezidenta v roce 1996 Jack Kemp.

Boj se SSSR i terorismem

Historie Výboru pro současné nebezpečí sahá do roku 1950. Vznikl v reakci na studenou válku a expanzi Sovětského svazu. V roce 1976 se reformoval v organizaci naléhající na zvyšování obranného rozpočtu a armádní výzbroje.

Letos v červnu činnost obnovil v souvislosti s válkou proti terorismu. Tehdejší šéf výboru, bývalý poradce prezidenta Reagana Peter Hannaford k tomu uvedl, že "vidíme paralelu" mezi sovětskou hrozbou a hrozbou terorismu. Hlavní myšlenka, kterou chce výbor sdělovat v médiích a pořádáním konferencí, že "válku s terorem musíme vyhrát", řekl Hannaford.

NOVINKY

obsah | svět - svet