Havel převezme v Indii Gándhího cenu za mír

Bývalý český prezident v pondělí v Indii převezme osobně Gándhího mezinárodní cenu míru za rok 2003. Ocenění je spojeno s finanční částkou 10 miliónů rupií (asi 6 mil. Kč).

Václav Havel získal ocenění za svůj celoživotní přínos v oblasti lidských práv a "za víru v nenásilné řešení konfliktů tváří v tvář strachu a šikanování".

Pětičlenná komise, v níž zasedal mj. indický prezident Ataka Beharí Vádžpejí a předsedkyně největší opoziční strany v zemi Sonia Gándhíová, vybrala českého exprezidenta mezi desítkou kandidátů.

"Konflikty mezi národy musí být řešeny s rozumem a ne jen pod drobnohledem vítězství silných nad slabými. Opusťme chorobnou vůli, nenávist a touhu po odvetě - to je základ pro další násilí. Jedno z řešení je následovat cestu po vzoru Mahatma Gándhího," uvedlo k hlavní myšlence udělování cen indické ministerstvo kultury. Ty byly poprvé uděleny v roce 1994 u příležitosti výročí 125. narozenin zakladatele moderní Indie.

Laureáti, jednotlivci i instituce, jsou oceňováni za přínos světu v oblasti ekonomie, sociálních změn, politické transformace a řešení konfliktu bez násilí. V minulosti stejné ocenění jako Havel získal mj. Jihoafričan Nelson Mandela.

(mp)

obsah | svět - svet