ČR a Slovensko vyplýtvají nejvíce energie v Unii

Česká republika a Slovensko patří mezi země Evropské unie, které nejvíce plýtvají energií. Vyplývá to z průzkumu Světového fondu pro ochranu přírody (WWF). Na každé euro z hrubého domácího produktu (HDP) je v ČR potřeba 5krát více energie než v zemích původní patnáctky. Na Slovensku je to dokonce 5,2krát více.

Průzkum zjišťoval ještě situaci v Polsku, Maďarsku a Slovinsku. Z této pětice nových členů je třetí nejhorší Polsko, kde se spotřebovává 3,7krát více energie než v bývalé patnáctce. Následuje Maďarsko s trojnásobkem. Nejméně plýtvá energií Slovinsko.

Celkově země střední a východní Evropy používají podle průzkumu nejméně dvakrát tolik energie na každou jednotku hrubého domácí produktu v porovnání s bývalou patnáctkou EU.

Za Českou republiku poskytlo podklady pro průzkum Hnutí Duha, které se Světovým fondem na ochranu přírody spolupracuje. Podle něj se v ČR nejvíce energie vyplýtvá ve špatně zateplených domech. Jejich majitelé přitom se zateplováním otálejí, protože podobná investice se jim vrátí až za mnoho let.

Nutná změna energetické politiky

Světový fond už na začátku roku přistupující země varoval, že pokud nezmění svou energetickou politiku, bude je to později stát až 18 miliard dolarů. Fond připravuje i nařízení o obnovitelných zdrojích energie. Země EU mají její podíl do roku 2010 zvýšit na 11 procent.

Co se využívání obnovitelných zdrojů energie týče, je na tom ČR z nově přistupujících států společně s Litvou nejlépe, konstatvoval WWF v lednu.

NOVINKY

obsah | svět - svet