Havel sbírá při cestě po Asii ceny

Bývalý prezident Václav Havel získal do své sbírky další ocenění. Včera v Indii převzal prestižní Mírovou cenu Mahátmy Gándhího. Slavnostní ceremoniál se odehrál v prezidentském paláci v Dillí. Indický prezident Abdul Kalam předal Havlovi zlatou plastiku s reliéfem legendárního vůdce za osvobození Indie od koloniální nadvlády.

Miliony za ceny použije na provoz své kanceláře

Po předání ceny přednesl český exprezident projev. "Je pro mne velkou ctí, že dostávám cenu, která nese jméno jednoho z nejlepších synů vaší země i jednoho z nejdůležitějších lidí dvacátého století. Ve skrytu duše si nejsem jist, zda si ji zasloužím. Jsem si však jist, že si ji zaslouží ideály, k nimž se hlásím," řekl. Gándhího cena je pro něj jednou z nejvýznamnějších. Poté, co byl oceněn Evropou i USA, získal vysoké ocenění i na jiném kontinentě s rozdílnou kulturou i náboženstvím. Dotace téměř šest milionů korun je také zatím nejvyšší částkou, kterou Havel spolu s vyznamenáním obdržel. Tak jako dotaci přes tři miliony korun, jež provázela Německou národní cenu, ji hodlá vynaložit především na provoz své kanceláře. Dosud si všechny náklady hradí sám. Zákon o prezidentské rentě není ještě platný.

Kritizoval globalizaci

Zastávka v Indii je jen počátkem třítýdenní asijské cesty Havlových. Na Tchaj-wanu exprezident obdrží nejvyšší vyznamenání Řád zářivé hvězdy se zvláštní velkostuhou. Ve včerejším projevu Václav Havel varoval před překotnou globalizací. "Mám intenzivní pocit, že onen zbrklý, překotný, ba až zběsilý spád soudobé civilizace, na němž se dnes téměř všichni v nějaké míře podílíme, je jedním z pramínků, které se slévají do řečiště příčin soudobého terorismu," řekl a vyzval lidi, "aby při zápasu se vším, co svět ohrožuje, začal každý sám u sebe".

JOHANNA GROHOVÁ

obsah | svět - svet