Dominátor končí!

Dominik Hašek na tiskové konferenci v Detroitu řekl hokejovému světu své definitivní "sbohem" a ukončil dlouhotrvající spekulace o své budoucnosti. Sedmatřicetiletého gólmana nezlomily prosby fanoušků, přímluvy spoluhráčů, touha po obhajobě Stanley Cupu ani závratné finanční podmínky, jež mu nabízelo vedení Red Wings.

Přestože z jeho okolí ještě nedávno prosakovaly informace, že jej okolí přesvědčilo, aby pokračoval, Hašek se rozhodl dát přednost rodině. "Bylo to pro mě nesmírně těžké rozhodnutí. Těch jedenadvacet let strávených mezi mantinely se nedá jen tak hodit za hlavu," poznamenal gólman, jenž se hodlá s manželkou i oběma dětmi vrátit do republiky. Právě rodina hrála v jeho rozhodování významnou roli. Hašek několikrát prohlásil, že čím déle zůstává v zámoří, tím těžší bude návrat do České republiky pro jeho děti. Zejména pak pro syna Michala.

Kdo nahradí legendu?

Dominátor končí kariéru na vrcholu. Dočkal se vysněného vítězství ve Stanley Cupu, proto přišel loni v létě do Detroitu. Chtěl vidět své jméno na slavném Poháru. V provinčním Buffalu stačil nastřádat šest Vezinových trofejí pro nejlepšího gólmana NHL, dvě Hartovy ceny pro nejužitečnějšího hráče ligy, stihl i olympijské zlato z Nagana 1998. Ale chybělo mu jediné -- pozvednout svatý grál všech hokejistů. To se mu vyplnilo 13. června, když Red Wings v pátém utkání porazili Hurikány z Caroliny.

"Byl to senzační rok. Víme, jak je pro nás Dominik důležitý. Uděláme vše pro to, aby zůstal," prohlásil po triumfu majitel týmu Mike Ilitch. Ale ani nadstandardní podmínky, jež pro Haška přichystal, českého gólmana nezviklaly. V Detroitu dlouho věřili, že Hašek změní názor. Podobně jako to udělal před sezónou 1999-2000, o níž prohlásil, že bude poslední v jeho kariéře. Ale poté, co většinu ročníku promarodil, se rozhodl zkusit s Buffalem štěstí ještě jednou. Tentokrát však byl Hašek pevný v kramflecích.

Již nyní se v Detroitu rozbíhají jednání o tom, kdo legendu nahradí. Ken Holland, generální manažer Rudých křídel, osloví nejdříve zřejmě Curtise Josepha, jemuž v Torontu skončila smlouva. Hovoří se také o Edu Belfourovi, Miku Richterovi či Byronu Dafoeovi.

Odchází nejlepší brankář planety

Odchod Dominika Haška z profesionálního hokeje se uvolnil trůn pro nejlepšího brankáře světa. V reakci na ukončení kariéry 37letého pardubického rodáka to uvedl bývalý reprezentační kouč Josef Augusta. V podobném duchu se vyjádřili i současný šéf národního týmu Slavomír Lener a bývalý Haškův spoluhráč z národního týmu Vladimír Růžička.

"Jsem si jistý, že odchází nejlepších brankář posledních dvaceti let ve světě. Nyní se můžeme jen těšit, že se objeví někdo, kdo bude stejně dobrý a cílevědomý, aby se prosadil stejně," uvedl Augusta, jenž Haška trénoval pouze na letošních olympijských hrách v Salt Lake City. Jeho rozhodnutí je ale podle Augusty největší ztrátou pro Detroit. "Budou obhajovat Stanleyův pohár bez něj," vysvětlil jihlavský kouč.

Na Haškovi Augusta ocenil zejména skutečnost, že se v NHL prosadil, i když v úvodu byl za svůj neortodoxní styl kritizován. "Dominik si v Americe protrpěl svoje. Nevzdal to ale a dokázal celému světu, že je výborný, a pokořil NHL. Nenechal se zviklat a dnes se všichni snaží chytat jako on," dodal Augusta.

Lener nechtěl rozhodnutí uvěřit

Jeho nástupce na střídačce národního týmu Slavomír Lener přiznal, že toto rozhodnutí očekával. "Asi jako všichni. Nechtěl jsem mu ale uvěřit," uvedl pro ČTK Lener, který se společně s Haškem radoval z nečekaného vítězství na olympiádě v Naganu. Důvody, proč tak učinil, prý ale chápe. "Jen on sám ví, proč to udělal. Letošní rok ale byl pro něj asi plný odříkání a všechna únava za poslední roky se v něm nahromadila," předpokládal Lener. Přestože spolu v poslední době osobně nemluvili, před dvěma dny si vyměnili e-mailovou zprávu. "Dostal jsem od něj krátkou zprávu, že se uvidíme v létě. Asi ale na nějakém golfovém turnaji," zasmál se Lener.

V obdobné situaci jako Hašek se před několika lety ocitl i Vladimír Růžička. Legendární útočník se v následující sezóně po naganském triumfu rozhodl ukončit kariéru. Na rozdíl od někdejšího extraligového protihráče ale kvůli zdravotním problémům.

"Není to nic jednoduchého. Většinou se o tom mluví a najednou přijde rychlé rozhodnutí. Nevím, jak to bylo u něj, ale zdravotně byl asi v pořádku," poznamenal Růžička, jenž nechtěl tento krok označit za nejtěžší v kariéře. "Jednou to přijít musí. Každý někdy skončí," dodal Růžička.

FLASHNEWS

obsah | svět - svet