Definitívne sa zrodila hviezda

Mladučká osemnásťročná slovenská tenistka Daniela Hantuchová získala v nedeľu svoj druhý grandslamový titul v miešanej štvorhre. Po vlaňajšom wimbledonskom triumfe s Čechom Leošom Friedlom zopakovala víťazstvo v mixe aj na Australian Open, keď spolu s Kevinom Ullyettom zo Zimbabwe zdolali vo finále argentínsky pár Gaston Etlis, Paola Suarezová za 57 minút hladko v dvoch setoch 6:3 a 6:2. Hantuchová ako jediná z aktérov finálového duelu v mixe nestratila ani raz svoje podanie a bola ústrednou postavou víťazného páru. V zlomových chvíľach podržalo nenasadenú víťaznú dvojicu spoľahlivé podanie i nebojácne údery slovenskej tínedžerky, ktorá si za svoju hru vyslúžila potlesk na otvorenej scéne. Rodáčka z Popradu, žijúca v Bratislave, v piatok neuspela vo finále ženskej štvorhry po boku Španielky Arantxy Sanchezovej-Vicariovej, avšak jej účasť je aj tak úspechom. Hantuchová si na Australian Open pripísala na konto celkove 196.670 austrálskych dolárov - 38.400 za účasť v treťom kole dvojhry, 101.870 za postup do finále ženskej štvorhry a 56.400 za triumf v mixe. Mimochodom, Hantuchová má v miešanej štvorhre neuveriteľnú bilanciu - dosiaľ neprehrala na grandslamovom podujatí ani jeden zápas. Dvakrát štartovala a dvakrát dosiahla na zlato. Jej skóre na týchto podujatiach je 10:0!

Rovnako ako pre Danielu Hantuchovú, aj pre Ullyetta to bolo už druhé grandslamové víťazstvo, keď vlani na US Open získal trofej v mužskom debli s krajanom Waynom Blackom. S Hantuchovou hral 29-ročný rodák z Harare na turnaji po prvý raz, vlani v decembri spolu iba pár dní trénovali v juhoafrickom Kapskom meste. Teraz oznámili, že chcú hrať spolu aj na ďalších grandslamových turnajoch, Hantuchovej partnerkou v ženskom debli by zasa mohla byť tenisová superlegenda, Američanka českého pôvodu Martina Navrátilová.

Je zjavné, že sa definitívne zrodila hviezda, najčastejšie porovnávaná s juhoslovanskou tenistkou Jelenou Dokičovou. Na Internete sa množia stránky fanúšikov tejto pohľadnej tenistky, ktorú v Amerike prezývajú Daniela Hurricane.

(vs)

obsah | svět - svet