Slovenská amatérska légia dominuje anglickej hádzanej

Výsledky svetového šampionátu hádzanárov v Tunisku, v britskej tlači takmer neboli. Väčšina Angličanov vôbec netuší, o aký druh kolektívnej loptovej hry ide. Uznávaná televízna stanica BBC odvysielala z vlaňajšej olympiády z hádzanej zopár šotov, ktoré netrvali dlhšie než 10 sekúnd. A predsa sa v krajine najvyššia ligová súťaž hrá. Na jej čele tróni v súčasnosti londýnsky klub The Great Dane. V jeho drese behajú po palubovkách aj štyria Slováci.

Nedávnym víťazstvom 34:32 nad HC Heathrow si The Great Dane pred tridsiatimi divákmi upevnil na začiatku odvetnej časti súťaže pozíciu lídra. Pritom žiadneho Angličana v klube nenájdete. Po palubovke lietali štyria Slováci (Topoľčanec Peter Vrábel je kapitánom družstva), dvaja Nemci, Poliak, Rumun, Srb, Egypťan či Alžírčan.

"Ani ja som na prvom tréningu neveril vlastným očiam, keď po ihrisku behalo 15 rôznych pasov," priznal sa Dušan Janík, manažér a tréner The Great Dane. Tridsaťjedenročný odchovanec trnavskej hádzanej žije v Londýne od roku 1997. "Začínal som ako au pair, ale vydržal som len dva mesiace," vysvetľuje. Potom roznášal pizzu, robil maséra a dnes má vlastnú firmu, s ktorou podniká v záhradníctve.

Hádzaná mu však chýbala, a tak už rok po príchode do Londýna začal pátrať, čo sa s tým dá robiť. "Jednoducho som si našiel klub cez internet. V Londýne boli dva Ruislip Eagles a Great Dane. Z prvého sa asi pred dvoma rokmi oddelila moslimská časť a založila HC Heathrow. V tom druhom som dodnes. Káder sa vždy v septembri výrazne mení. Prídu noví študenti, k tomu si pripočítajte fanatikov, ktorí prišli do Londýna pracovať a sem tam sa vyskytne i nejaký emigrant," vraví Janík.

Amatérsku úroveň nepopiera. "Tu o tomto športe nikto veľa nevie. Neexistujú žiadni sponzori. Všetko si hradíme z vlastného vrecka. Nájomné za halu, lopty. Štepársky vosk, bez ktorého sa hrať nedá, vozím sám zo Slovenska. Nikto z nás to však nerobí pre peniaze. Sme ozajstní nadšenci, ktorých to stále baví." Klub začiatkom osemdesiatych rokov založili bývalí hráči z Dánska (odtiaľ ten názov Veľkí Dáni). Tí v Londýne žili či študovali a začali sa pravidelne stretávať. "Dnes máme v oddiele asi 18 národností. Spája nás len jazyk a hádzaná."

Liga sa hrá od októbra do apríla, The Great Dane sa už dva razy (2000, 2001) podarilo získať anglický titul. Pred dvoma rokmi zasa triumfovali v Britskom pohári. "Najvyššiu súťaž hrá teraz sedmička tímov. Najväčším rivalom je Liverpool, ktorý tvorí aj základ reprezentácie a práve Heathrow. Hádzanú hrá aj Bolton, Manchester či univerzitný tím z Cranfieldu. Priateľom, ktorí sa prídu do haly po prvý raz pozrieť, však stále musíme vysvetľovať pravidlá. V novinách sa dočítajú len o futbale, dostihoch, krikete či golfe," vraví Janík.

Sám si kladie otázku, ak Londýn boj o kandidatúru pre olympijské hry v roku 2012 vyhrá, či sa hádzaná v krajine presadí viac. "Zatiaľ to tak nie je. Keď v médiách nie je žiadna zmienka, nie sú sponzori. Ak by sa aj našli, myslím si, že na výchovu schopných hráčov do začiatku Hier by už aj tak bolo neskoro. Oni však žijú pre iné športy."

RASTISLAV HRÍBIK

obsah | svět - svet