Premiér Gross se představil v Bruselu

Nejmladší evropský premiér Stanislav Gross si včera prošel křest v Bruselu. Poprvé v nové roli navštívil hlavní město Evropské unie.

Brusel (Od naší zpravodajky) Český premiér se setkal se všemi nejmocnějšími muži, na které mohl v Bruselu narazit, současným i budoucím šéfem Evropské komise a předsedou Evropského parlamentu, a ještě stihl přednést svoji vizi členství Česka v Evropské unii.

S budoucím šéfem komise José Manuelem Barrosem řešil Gross mimo jiné pokulhávající konkurenceschopnost evropské ekonomiky.

Při setkání s šéfem Evropského parlamentu Josepem Borrellem bylo hlavním tématem Turecko. Gross tuto muslimskou zemi podpořil v její snaze stát se členem EU. Zároveň řekl, že nemá v úmyslu prosazovat v České republice referendum o vstupu Turecka do unie. "To je, jako kdyby někdo žádal staré státy unie, aby hlasovaly o vstupu České republiky do unie někdy v roce 1990, tehdy byla úplně jiná situace," řekl Gross.

Ve své odpolední přednášce jako dobře připravený žák zdůraznil, že hlavním tématem Česka v EU je dlouhodobá prosperita. Dodal, že růst zadluženosti rozpočtu sice volá po reformách, ale Česko není v situaci, kdy by muselo "dělat ostré zatáčky". Odmítl výzvy Francie a Německa k harmonizaci daní s tím, že by to mohlo vést k odlivu investorů z celé unie.

Vyslovil se pro pevnější spolupráci Evropy i v trestním právu. "Nevím, proč by pro vážné trestné činy v Portugalsku a v Česku měly existovat různé tresty," řekl premiér a zmínil možnost zavést funkci Evropského prokurátora. Gross pobídl Evropskou unii, aby se usmířila s USA a přitom vybruslil z citlivých otázek týkajících se například posilování moci prezidenta Putina v Rusku.

"Myslím, že to bylo docela dobré. Rozhodně neplýtval slovy," zhodnotil Grossovo entrée John Palmer z Centra evropských studií. Dodal však, že na Grossovi byla vidět jistá nervozita, která se projevovala i tím, že se raději nepouštěl do kontroverzních témat.

Od odcházejícího předsedy Evropské komise Romana Prodiho si Gross dokonce vysloužil pochvalu: Česku se prý vede výtečně a jediné, co potřebuje v EU, je "víc sebevědomí". Grosse po Bruselu všude doprovázela tlumočnice, přesto si zvládl s Prodim šeptat v angličtině.

HANA LEŠENAROVÁr

obsah | svět - svet