Gašparovič v New Yorku loboval za Slovensko

Prezident SR Ivan Gašparovič sa dnes vrátil zo štvordňovej pracovnej návštevy Spojených štátov amerických, v rámci ktorej sa zúčastnil na 59. Valnom zhromaždení OSN v jej sídle v New Yorku.

Vo štvrtok prezidenta Gašparoviča a ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana prijal aj generálny tajomník OSN Kofi Annan.

Šéfa OSN zaujímalo, aká je predstava slovenskej diplomacie o riešení situácie v Kosove. Podľa prezidenta tým vyjadril svoje uznanie slovenskej delegácii, pretože nie je obvyklé, aby sa šéf OSN zaujímal o názory na konkrétne svetové problémy.

Prezident sa počas svojho pobytu v New Yorku sústredil na získavanie podpory pre kandidatúru Slovenska na post nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN na roky 2006 a 2007. Podľa jeho slov sa už slovenskej diplomacii podarilo získať podporu väčšiny štátov východoeurópskej regionálnej skupiny, čo je hlavný predpoklad, aby SR uspela vo voľbách Valného zhromaždenia v októbri 2005.

V prejave pred VZ sa prezident v utorok vyslovil za reformu OSN, ktorá v súčasnosti združuje 191 štátov z celého sveta. Zmeny by sa mali podľa neho týkať nielen rozšírenia momentálne 15-člennej Bezpečnostnej rady OSN, ale aj systému hlasovania. Gašparovič pred politickými špičkami štátov z celého sveta pripomenul, že Slovensko kandiduje na post nestáleho člena BR OSN.

Prezident absolvoval v uplynulých štyroch dňoch aj sériu bilaterálnych rokovaní, stretol sa so štyrmi prezidentmi - švajčiarskym, litovským, slovinským a s prezidentom Bosny a Hercegoviny. V utorok sa Gašparovič zúčastnil na slávnostnom akte uloženia ratifikačných listín k trom protokolom k Dohovoru OSN proti nadnárodnému organizovanému zločinu.

SME

obsah | svět - svet