Kajmanský soud zmrazil peníze z 'Harvardu'

Soud na Kajmanských ostrovech zmrazil bývalému šéfovi představenstva Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Borisi Vostrému 31 milionů dolarů (843 milionů korun). Vostrý, žijící ve středoamerické Belize, je v České republice stíhán společně s bývalým šéfem harvardských fondů Viktorem Koženým jako uprchlý pro rozsáhlé podvody.

"Je to výsledek spolupráce s kajmanskou finanční policií, která souvislost peněz s Vostrým identifikovala," řekl žalobce Jaromír Jindřich. Soudní verdikt podle žalobce dosud není pravomocný, protože Vostrý proti němu ještě může podat stížnost.

Akcionáři mají šanci

Zajištěné peníze podle Jindřicha zůstanou po dobu vyšetřování na Kajmanských ostrovech. "Nesmí se s nimi manipulovat po dobu, než by se řízení tady ukončilo," řekl Jindřich. Dodal, že v případě pravomocného odsuzujícího rozsudku by byla šance dostat peníze do České republiky.

České policii se již loni v létě podařilo zmrazit na účtu investiční společnosti v likvidaci Harvard Capital and Consulting (HC&C), která bývala správcem harvardských fondů Viktora Koženého, částku přesahující 100 milionů korun. Částka byla stejně jako na Kajmanských ostrovech zajištěna pro podezření, že jde o výnos z trestné činnosti.

Karibští sousedé

Policie začala v červenci Koženého a Vostrého stíhat jako uprchlé téměř po dvou letech marných pokusů doručit jim obvinění, v němž jde o vytunelování 11,5 miliardy korun. Oba podezřelí žijí dlouhodobě v zahraničí. Kožený má irské občanství a žije na Bahamských ostrovech, Vostrý žije ve středoamerickém státu Belize.

Kožený a Vostrý v letech 1995 až 1997 podle policie převáděli majetek v hodnotě 11,5 miliardy z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice. Podle policie tím poškodili holding, který pak skončil v likvidaci. Obvinění s postupem policie nesouhlasí. Shodně tvrdí, že nemohou být stíháni jako uprchlí, když nikam neprchají a všichni vědí, kde žijí. Oba podali ústavní stížnost, ta Koženého již byla zamítnuta.

Poradenskou a konzultační firmu HC&C založil Viktor Kožený v říjnu 1990. Později se stala správcem harvardských fondů, do kterých při kuponové privatizaci investovalo zhruba 1,2 milionu občanů. HC&C vstoupila do likvidace v říjnu 2001. Z privatizačních fondů vznikl HPH, nyní je také v likvidaci. Holdingu zakázala Komise pro cenné papíry převod akcií, soud mu zablokoval i část majetku. Likvidaci i konání valných hromad provází řada právních sporů.

S FBI na krku

Kožený čelí stíhání kvůli podvodům také ve Spojených státech. V přepočtu zhruba pět miliard korun vylákal Kožený podle amerického žalobce před šesti lety od amerických investorů na investice do privatizace v Ázerbájdžánu. Tým amerického státního zástupce Roberta M. Morgenthaua už avizoval, že hodlá Koženého dostat z jeho bahamského sídla před manhattanský tribunál.

LIDOVKY

obsah | svět - svet