Slovenské firmy by cez poľské mohli vyrábať pre Irak

Predstavitelia Združenia obranného priemyslu (ZOP) SR a Poľskej komory národných výrobcov obrannej techniky sa na rokovaniach v Trenčíne dohodli na užšej spolupráci.

Keďže poľskí výrobcovia získali niekoľko zaujímavých kontraktov, črtá sa možnosť obchodnej a výrobnej spolupráce pri dodávke subsystémov, komponentov, munície či náhradných dielov, konštatoval pre agentúru SITA výkonný riaditeľ združenia Vladimír Šimanský. Možnosť intenzívnejšej spolupráce by sa mala zakotviť aj v dodatku k memorandu o spolupráci, ktoré ZOP a poľská komora uzavreli v roku 2001. Spolupráca by sa na základe dodatku mala rozvinúť aj v oblasti výskumu a vývoja nových systémov pre potreby ozbrojených síl, zdôraznil.

Šimanský doplnil, že poľské spoločnosti získali kontrakty okrem iného pre Irak a ďalšie krajiny Ázie. Výkonný riaditeľ ZOP zdôraznil, že medzi slovenskými a poľskými firmami už teraz existuje reálna spolupráca. Slovenský výrobca je subdodávateľom tankových kanónov pre tank T-72. Objem tohto kontraktu pre jednu z ázijských krajín je 5 miliónov USD.

SME

obsah | svět - svet