Fico se sešel s Paroubkem i Klausem

Na schůzce s Jiřím Paroubkem slovenský premiér hovořil o nutnosti jazykového sblížení obou zemí i slaďování společné zahraniční politiky. Prezident Václav Klaus z Hradu vzkázal, že novou vládu premiéra Roberta Fica respektuje.

Premiéři se na zámku v Kolodějích ujistili o vzájemné podpoře. Hovořili také o nutnosti česko-slovenského jazykového sbližování a společném postupu obou zemí při pronikání na tradiční zahraniční trhy bývalého Československa. Paroubek a Fico na tiskové konferenci shodně uvedli, že na česko-slovenských vztazích není ani stín. Fico zdůraznil proevropskou orientaci své vlády. V televizním programu by se měly v Česku objevovat pořady slovenské a na Slovensku naopak české. Paroubek připomněl, že by mohla Česká televize navázat na takzvané slovenské pondělky, kdy Československá televize pravidelně vysílala slovenské inscenace. Sbližování je podle Fica nutné, protože mladá generace už si přestává rozumět.

Společné úsilí by měly podle obou premiérů vyvíjet Česko i Slovensko při lákání turistů například z Číny nebo Japonska do střední Evropy. Podle Paroubka by bylo možné v tomto směru spolupracovat také s Rakouskem a Fico ještě přidal Maďarsko.

Prezident Fica respektuje

Český prezident Václav Klaus respektuje výsledky slovenských voleb a vládu premiéra Roberta Fica, která vznikla na základě jejích výsledků. Po přijetí Fica prezidentem na Pražském hradě to sdělil ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek. Šéf slovenského kabinetu podle Hájka prezidentovi Klausovi popsal v hlavních rysech priority své vlády, o kterých hovořil již s premiérem. Oba potvrdilli, že vztahy zemí jsou ve všech oblastech dobré.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | svět - svet