Tlač: Fico kritizuje Maďarov

Slovenský premiér Robert Fico vydal štvorriadkové vyhlásenie, v ktorom odsudzuje tie prejavy maďarských politikov, ktoré dávajú do súvislosti jeho kabinet s fašizmom. Informuje o tom vydanie maďarského denníka Népszabadság a zverejňuje reakciu predsedu SMK Bélu Bugára na toto vyhlásenie.

Vláda SR nepristúpi na tieto provokácie a nebude reagovať unáhleným spôsobom. Napriek tomu kladiem otázku Bélovi Bugárovi, či skutočne dennodenne musí žiť spolu s vládnou politikou a rétorikou, ktorá už-už hraničí s fašizmom?", cituje najvplyvnejší denník Ficove vyhlásenie, na ktoré reagoval Bugár.

Nič také som netvrdil, podľa mojich vedomostí citovaná veta zaznela z úst Zsolta Németha, čo nie som ochotný komentovať, povedal maďarský politik žijúci na Slovensku.

Táto epizóda podľa Népszabadságu dobre charakterizuje slovensko-maďarské politické vzťahy. Bratislava kopla nedávno politický vlastný gól, keď nebola ochotná odsúdiť protimaďarské vyhlásenia predsedu koaličnej SNS Jána Slotu. Teraz kvôli tomu musí odkazovať v zahmlených vetách zdanlivo Bélovi Bugárovi, pričom zrejme vyhlásenie je adresované tým maďarským europoslancom, ktorí sa snažia o spoločné vystúpenie proti slovenskej vnútornej politike.

Kým sa Fico odvoláva na jedno z Némethových vyhlásení, nemenuje ho. Na Slovensku si pritom nevedia vysvetliť, prečo internetovú provokáciu niekoľkých slovenských neofašistov maďarská diplomacia pred časom riešila ako medzivládny problém. Je to zvláštne aj preto, lebo existujú aj maďarské internetové stránky, ktoré obsahujú podobné okrem iných aj slovenské - hlúposti.

Na Slovensku silnie protimaďarská nálada v prvom rade vďaka nacionalistickým prejavom SNS vedenej Jánom Slotom, najmä v politických kruhoch. Všedné dni to zatiaľ neotrávilo, a neotriasli sa ani inštitúty demokracie. Dôkazom toho je, že príslušný bratislavský prokurátor odmietol Slotove podanie proti Miklósovi Durayovi. Napriek tomu nemožno podceniť emócie, ktoré vyvolávajú niekoľkí politici. Klamný je ten spôsob obrany, o ktorý sa pokúša šéf frakcie SNS Rafael Rafaj. Podľa neho predseda SNS nadáva iba na politikov SMK, s Maďarmi údajne nemá žiadne problémy. Vyvracajú to posledné vyhlásenia tejto protimaďarskej osoby, uzatvára Népszabadság.

TASR

obsah | svět - svet