Češi naučili ruské horníky, jak bezpečně vozit uhlí

V roce 1996 teprve tři roky stará firma Ferrit z Frýdku-Místku prodala Rusům vůbec první důlní vlaky, které se místo po kolejích na zemi pohybují zavěšené na speciální stropní koleji jako lanovka. V Česku se tento typ dopravy - mnohem výkonnější a bezpečnější než klasické pozemní vláčky - používá v hornictví už dobře čtvrt století.

"První závěsný dopravní systém v Rusku jsme postavili v roce 1996 na šachtě Zarečnaja. Jezdili to pak okukovat lidi z jiných dolů a objednávek nám přibývalo," líčí Petr Kovář, obchodní ředitel a jeden ze čtyř spolumajitelů Ferritu. Jejich firma loni vyrobila osmapadesát závěsných důlních lokomotiv, většina z nich šla právě na ruský trh.

Přesvědčit Rusy o výhodnosti závěsných vlaků nebylo jednoduché. "Rusové tomu zpočátku moc nevěřili, neznali to. Ale rychle zjistili, že závěsný systém má proti klasické pozemní dopravě spoustu výhod," popisuje Kovář. "V dolech s takovou dopravou není tolik úrazů jako u klasické dopravy. Závěsné soupravy zvládnou i hodně členitý terén nebo velké stoupání. A když zjistíte, že se vám díky rychlejší a jednodušší dopravě výztuží nebo další techniky podaří zkrátit dobu vybavení jednoho porubu třeba z dvou měsíců na dvacet dní, to už má váhu," vysvětluje. Závěsné lokomotivy jsou specialitou, nikoliv jediným výrobkem Ferritu. Kromě nich malá firma se stovkou zaměstnanců dělá i pozemní důlní lokomotivy, nakladače, drtiče horniny, stroje na ohýbání a střihání kovových profilů a další techniku používanou v dolech. S tím vším má úspěch v zahraničí.

Čeští výrobci důlních strojů uspěli ve východní Evropě, do budoucna hledají trh v Jižní Americe a v Číně Ferrit vznikl v roce 1993, když se tři obchodníci a konstruktér z továrny na důlní techniku Ferrum rozhodli postavit na vlastní nohy. "Ve Ferrumu nebyla perspektiva, po privatizaci upadal, nakonec skončil v konkurzu," vzpomíná Kovář.

Začínali tím, co uměli z Ferrumu - prodávali důlní techniku. Po dvou letech usoudili, že bez vlastní výroby nemají šanci. "Obchody začaly váznout. Zákazníci se učili kontaktovat přímo výrobce, výrobní firmy zase prodávat. Role zprostředkovatelů končila," říká.

A tak se jeden ze čtyř společníků Ferritu Ivan Pindur vrátil k původní profesi konstruktéra a připravil pro výrobu návrh první lokomotivy. Firma si pronajala halu, nakoupila stroje, spustila výrobu.

Od té doby Ferrit nepřetržitě roste. Nakupuje haly, přijímá lidi. Jen za poslední dva roky se jeho obrat téměř zdvojnásobil na 395 milionů korun, zisk činil šestnáct milionů. Patnáct milionů - podobně jako v předchozích letech - Ferrit investuje do nového provozu. "Zatím pořád rosteme díky vývozu do Ruska. Prodáváme ale také v Polsku, na Ukrajině, v Kazachstánu, Estonsku," vypočítává Kovář.

Začátky obchodování v Rusku byly těžké, i když tu lidé z Ferritu měli osobní kontakty. "Ruské firmy neměly peníze, a tak jsme za naše zboží vozili výměnou uhlí nebo litinu. Na druhou stranu nám pomáhalo, že jsme tam řadu lidí znali. Tehdy byly obchody v Rusku hodně postavené na osobních vazbách," líčí obchodní šéf Kovář. Dnes je podle něj situace jiná. Změnil se styl práce, nastoupila mladá generace ruských manažerů, většinou vystudovaných na Západě. "V obchodech dnes rozhoduje kvalita a cena, pořádají se tendry, jednání je tvrdší, ale průhlednější. Já tu změnu vítám, dokázali jsme se jí přizpůsobit," říká.

V podobné situaci jako Ferrit je i řada dalších firem z oboru. "Na ruském trhu, který je pro nás tradiční, se projevila privatizace. Skončilo období, kdy stačilo využívat obchodní kontakty z minulosti, úplatky a známosti," potvrzuje Jiří Šařec, výkonný ředitel sdružení výrobců důlní techniky Czech CDT. Přesto je právě v tomto oboru řada exportérů - z půldruhé desítky členů sdružení CDT jich dnes většina úspěšně vyváží. "V zahraničí, většinou ve střední a východní Evropě, se prodává až devadesát procent jejich produkce. Ale hledáme nové trhy, perspektivní je hlavně Čína, Jižní Amerika, ale obchody se rýsují například i v Afghánistánu," říká Šařec.

Zlatá éra obchodů v Rusku výrobcům důlních strojů pomalu končí. Dříve zaostalé doly se postupně vybavují moderní technikou, trh se nasycuje. "Počítáme, že naše prodeje tam tak jako doteď porostou asi tak pět let. Mezitím musíme najít nové možnosti. Prezentovali jsme se v Chile, v Peru už máme rozjednané první kontrakty, chystáme se do Číny. Zvlášť Jižní Amerika vypadá pro nás nadějně," říká obchodní šéf Ferritu Kovář.

ZUZANA KUBÁTOVÁ

obsah | svět - svet