Rogerova múza

Svetová tenisová jednotka Švajčiar Roger Federer ide od úspechu k úspechu. Už šesť rokov je jeho priateľkou Mirka Vavrincová (28), ktorá pochádza zo Slovenska.

Mala dva roky, keď jej rodičia emigrovali do Švajčiarska. Ako deväťročná začala hrať tenis. A výborne. Onedlho sa dostala do profesionálneho tenisového kolotoča a hrala na deviatich grandslamových turnajoch. Obsadila 76. priečku svetového ženského tenisového rebríčka. Prišlo však zranenie a rozlúčka s tenisom. Od roku 2002 sa venuje už iba svojmu priateľovi, ktorý aj vďaka nej siahol na absolútny vrchol tenisového umenia.

Vďaka tebe, Mirka

Roger Federer je vďačný Mirke za všetko, čo v posledných rokoch dokázal. Každý deň si nájde čas, aby sa Mirke za to poďakoval. "Je nesmierne galantný a pozorný. Vie, čo ženu poteší, a ja viem, čo dokáže rozveseliť a potešiť jeho." Mirka sprevádza svetovú tenisovú jednotku na všetkých turnajoch a podujatiach. Je nielen jeho partnerka, ale aj sekretárka, poradkyňa, trénerka a stará sa o jeho imidž a oblečenie. "Nie je jednoduché obliekať ho. Je však skromný a dá si odo mňa poradiť. Nenakupujeme iba najdrahšie oblečenie. Vieme kombinovať, čo sa nám obom páči. Najradšej nakupujeme v Zürichu, tam je doslovný nákupný raj."

Celý deň spolu

Mirka sa stará o všetky termíny, objednáva hotely, letenky, varí mu a stará sa o jeho zázemie. Sú neustále spolu a Roger si bez nej nevie predstaviť ani deň. "Rozumieme si a ja viem, čo potrebuje. Ak chce ráno dlhšie spať, nechám ho a radšej si idem zabehať a počkám, kým sa zobudí. Pripravím mu raňajky, dohodneme sa na programe dňa a každý z nás vie, čo má potom robiť a zabezpečiť. Večer patrí iba nám. Roger veľmi rád sleduje futbalové zápasy v televízii. Je to preňho najlepší relax a uvoľnenie."

Ako ďalej?

Nedávno dostala Mirka od Rogera briliantový prsteň. Ten hrdo nosí, ale o dôvode, prečo ho dostala, tajomne mlčí. "Je to naša dohoda a určite to zatiaľ neprezradím. Dočkáte sa však." Teraz je ich spoločnou prioritou tenis. Veď byť na vrchole tenisového rebríčka je namáhavé. Od športovca to vyžaduje mať nielen "natrénované", ale rovnako dôležité je mať psychickú pohodu a výborné zázemie. A to Mirka ako bývalá športovkyňa dobre vie. Zároveň však zvedavým novinárom odpovedá: "Môj čas ešte len príde. Často spolu hovoríme o našej spoločnej budúcnosti. Vieme, čo bude potom, keď Roger skončí s tenisom. Zatiaľ na to nedozrel čas."

V najbližšom období chce Mirka dostať pod kontrolu svoju hmotnosť. Uvedomuje si, že potrebuje 5-6 kilogramov schudnúť. Je to však ťažké, lebo prakticky celý deň "úraduje" a pripravuje špeciálne jedlá pre svojho priateľa. Najčastejšie sa zdržiavajú v Bazileji, kde majú svoje sídlo. Chceli by žiť trvalo vo Švajčiarsku, hoci Mirka priznáva: "To ešte nemáme celkom ujasnené. Je toľko krásnych miest na svete. Možno sa napokon usadíme niekde inde. Zatiaľ však na to nie je čas."

Roger nevynechá ani jednu príležitosť, aby Mirke zložil poklonu. Tak to bolo aj nedávno na galavečere, kde si už po druhý raz za sebou prevzal ocenenie pre najlepšieho svetového športovca. Vo svojom príhovore nezabudol povedať: "Žiadna žena by nezniesla toľko tenisu, ako moja Mirka. Aj jej patrí veľká vďaka, že dnes som tam, kde som. Ďakujem, Mirka!"

ŽIVOT

obsah | svět - svet