Němci vrací fanoušky bez peněz, Česko protestuje

Němečtí policisté nepustili do své země desítky Čechů, protože u sebe neměli minimálně 30 eur na den. Němci přijali kvůli mistrovství světa ve fotbale přísná bezpečnostní opatření, jenže v tomto případě to přehnali. Ministerstvo zahraničí už poslalo Německu stížnost.

Jen v pondělí, kdy česká reprezentace nastoupila v Gelsenkirchenu proti Američanům, se do dějiště šampionátu nedostalo 19 Čechů, kteří cestovali přes hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána nebo Cínovec.

"Někteří se do Německa nedostali proto, že u sebe neměli potřebnou hotovost," říká mluvčí severočeské pohraniční a cizinecká policie Eva Hauková. Přestože turisté peníze nepotřebují, když si přibalí jídlo a pití a spí třeba v autě, bez eur museli svá auta na hranicích otočit. Ministerstvo zahraničních věcí později upřesnilo, že šlo o problémové fanoušky.

Bavorsko fanoušky nekontroluje, Sasko ano

Na rozdíl od svých saských kolegů němečtí policisté na hraničních přechodech do Bavorska fanoušky nekontrolují. "Žádné takové kontroly neprovádíme. Sledujeme pouze, zda lidé, kteří překračují hranice, nejsou třeba hledaní nebo nemají jiný policejní záznam," říká vrchní komisař policejního prezidia Thomas Plössl.

Ve středu ráno v síti kontrol uvízli dva čeští fandové. "Tyto lidé jsou známí jako výtržníci, kteří měli několik problémů právě na našich fotbalových stadionech. Z toho důvodu nebyli vpuštěni na území Německa," vysvětlil Plössl.

Ministerstvo zahraničí případ prověřuje

"I když po vstupu Česka do Evropské unie by se to teoreticky nemělo stát, lze v rámci bezpečnostních opatření k takovému kroku sáhnout. Němci se obávají, že turisté bez peněz budou spát někde v parku a budou dělat nepořádek," vysvětluje krok svých německých kolegů šéf severočeské pohraniční a cizinecké policie Milan Babičík. Jenže ministerstvu zahraničí, které po upozornění začalo případ prověřovat, se to vůbec nelíbí. "Němečtí policisté požadovali něco, co by neměli. Maastrichtská dohoda, která platí pro celou Evropskou unii, totiž umožňuje volný pohyb osob," tvrdí Richard Krpač z tiskového oddělení ministerstva zahraničí.

"Konzul českého velvyslanectví v Berlíně proto ráno předal oficiální nótu německému ministerstvu zahraničí. Nóta upozorňuje na skutečnost, že nevpuštěním českých občanů na území Německa pro nedostatek finančních prostředků došlo k porušení pravidel," sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Richard Krpač.

"Občanovi členského státu EU lze odepřít vstup na území jiného státu EU pouze v případě ohrožení veřejného pořádku, bezpečnosti či zdraví. Nedostatek finančních prostředků nemůže být důvodem odepření vstupu českých občanů do Německa," dodal Krpač.

Téma se dostalo i na půdu Evropského parlamentu. "Okamžitě jsem si vzala slovo na plenárním zasedání EP a informovala kolegy o skandálním chování německé policie vůči občanům ČR," řekla europoslankyně Jana Bobošíková. Dodala, že využila svého práva a formou interpelace požádala Evropskou komisi o vysvětlení.

Policisté lustrovali muže ve věku 15 až 45 let

Požadavek minimální finanční hotovosti není to jediné, co němečtí policisté na hranicích zkoumají. Lustrují všechny muže ve věku 15 až 45 let. Toto věkové rozpětí si Němci předem vytipovali, takto staří muži jsou podle nich nejčastěji fotbalovými výtržníky. Pečlivou prohlídkou procházejí i auta fanoušků.

"Policisté nehledají jen zbraně jako pistole či nože, ale i jiné nebezpečné věci, jako jsou baseballové pálky či dýmovnice," popisuje mluvčí severočeské pohraniční a cizinecká policie Eva Hauková.

Nejčastějšími fotbalovými fanoušky, kteří překročili hranice pořádající země v Ústeckém kraji, jsou kupodivu Kostaričané, Australané a Korejci.

Česko jako levná základna cizinců?

Přestože trasa z jejich zemí nevede do dějiště šampionátu přes Českou republiku, na hraničních přechodech Cínovec nebo Hora Svatého Šebestiána byly cizinců stovky.

"Zřejmě přiletí do Prahy, v Česku se ubytují a na zápasy jejich reprezentací vyrážejí auty či autobusy. V Česku je ubytování, jídlo a pití přeci jenom levnější než v Německu," uvažuje šéf severočeské pohraniční a cizinecké policie Milan Babičík.

Celkem podle Babičíka cestovalo od pátku, kdy mistrovství světa začalo, přes hraniční přechody v Ústeckém kraji minimálně 2680 fotbalových fanoušků.

"A to jsou jen ti evidentní, s národními vlajkami a se šálami a dresy v národních barvách. Celkové číslo bude jistě vyšší," dodává Babičík.

Hranice a fotbal

Od začátku mistrovství světa ve fotbale překročilo přechody v Ústeckém kraji 2680 fanoušků. Nejvíc jich bylo v pondělí, kdy Česko nastoupilo proti USA - hranicemi projelo 500 Čechů a 570 cizinců. Nejvíc bylo Kostaričanů, Australanů, Korejců a Chorvatů. Devatenáct Čechů a jednoho Slováka Němci nevpustili do země.

ARTUR JANOUŠEK, MF DNES, IDNES

obsah | svět - svet