Slovenskí europoslanci si adoptovali disidentov

Europoslanci za SDKÚ, KDH a SMK, ako aj Pavol Hrušovský sa rozhodli adoptovať si kubánskych politických väzňov. Chcú tak zvýšiť medzinárodnú solidaritu s jednotlivými politickými väzňami na Kube, ktorí boli nespravodlivo odsúdení za svoje slobodné zmýšľanie.

Na tlačovej besede v Bratislave konanej pri príležitosti 2. výročia masového zatýkania disidentov na Kube (18. marca 2003) v piatok o tom informovali predstavitelia Nadácie Pontis, občianskeho združenia Človek v ohrození a hovorcovia, resp. zástupcovia europoslancov.

Pavol Hrušovský si adoptoval väzňa Luisa Enriqua Ferrera Garcíu, o ktorého sa zaujímal už v minulosti a bude jeho rodine každého pol roka posielať 200 eur, informoval hovorca Michal Dyttert.

Rozhodnutie europoslancov Milana Gaľu, Zity Pleštinskej, Petra Šťastného (SDKÚ), Anny Záborskej, Miroslava Mikolášika, Jána Hudackého (KDH), Edit Bauerovej a Árpáda Duku-Zólyomiho (SMK) je symbolickým gestom, ktoré vyjadruje morálnu podporu a solidaritu všetkým trpiacim politickým a občianskym aktivistom na Kube a ich rodinám. Je nesmierne dôležité, aby väzeň svedomia a jeho príbuzní vedeli, že môžu počítať s hlasmi v zahraničí, ktoré budú upozorňovať na prípadné násilnosti v kubánskych väzeniach a sledovať, ako sa s väzňami zaobchádza. Symbolická adopcia poskytuje rodine väzňa jednak finančnú čiastku na základné živobytie a návštevné cesty do väzníc po celej Kube, ako aj väčšiu medzinárodnú ochranu.

Finančná zbierka, ktorá bola vyhlásená v roku 2003 na podporu kubánskych politických väzňov a ich rodín, pokračuje. Záujemcovia môžu prispieť na konto Kuba, číslo účtu 4 020 036 463/3100 v Ľudovej banke. Je tiež možnosť posielať rodine adoptovaného väzňa aj materiálnu pomoc - lieky, šatstvo, knihy v španielčine, a to prostredníctvom spolupracovníkov Nadácie Pontis alebo občianskeho združenia Človek v ohrození.

PRAVDA

obsah | svět - svet